Nieuws
Onderstaand treft u een verzameling van nieuwsberichten uit diverse media, waarvan de VASN denkt dat ze interessant kunnen zijn voor de leden en/of voor de agrariër.
Er wordt verwezen naar de betreffende artikelen. De VASN neemt geen verantwoordelijkheid voor de juistheid van de inhoud van deze artikelen.
20.02.2019 - Minister wil beleid mogelijk aanscherpen als PAS niet werkt
Mocht blijken dat het Programma Aanpak Stikstof niet werkt, of buiten werking wordt gesteld door de Raad van State, dan zal minister Schouten ingrijpen.
Lees meer
20.02.2019 - LTO noemt nieuwe korting fosfaatrechten onbespreekbaar
Een nieuwe generieke korting op fosfaatrechten is voor LTO Melkveehouderij niet aan de orde. Dat zegt vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks in reactie op een Kamerbrief van landbouwminister Carola Schouten over de stikstof- en fosfaatproductie van de Nederlandse melkveehouderij in 2018.
Lees meer
18.02.2019 - Betere balans tussen landbouw en natuur
Met haar plannen voor het nieuwe GLB zoekt de Europese Commissie naar een nieuwe balans tussen landbouw en natuur.
Lees meer
18.02.2019 - Toekomst PAS in handen Raad van State
De toekomst van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) stond donderdag op het spel bij een zitting van Raad van State. Ruim honderd belangstellenden, een volle zaal, woonden deze week de zitting in Den Haag bij.
Lees meer
18.02.2019 - Schouten: Melkveehouderij moet maatregelen nemen
Landbouwminister Carola Schouten roept de melkveehouderijsector op werk te maken van het terugdringen van de stikstofexcretie. De bewindsvrouw reageert per Kamerbrief op de voorlopige mestcijfers die vrijdag door het CBS zijn gepubliceerd.
Lees meer
18.02.2019 - Toekomst PAS in handen Raad van State
De toekomst van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) stond donderdag op het spel bij een zitting van de Raad van State. Ruim honderd belangstellenden, een volle zaal, woonden deze week de zitting in Den Haag bij.
Lees meer
18.02.2019 - Fosfaatproductie daalt tot ruim onder plafond
De fosfaatproductie van de veehouderij is in 2018 5% gedaald ten opzichte van 2017.
Lees meer
15.02.2019 - Maak inperking pachtersvoordelen ongedaan
LTO, NAJK en accountantsorganisatie VLB hebben staatssecretaris Menno Snel (Financiën) gevraagd om de inperking van de pachtersvoordelen ongedaan te maken. Snel heeft deze fiscale voordelen van pacht ingeperkt en dat bemoeilijkt volgens de drie organisaties bedrijfsopvolging.
Lees meer
13.02.2019 - Het is geknald, de overname ging niet door
Door dingen steevast niet te benoemen, ontstond zoveel spanning dat bedrijfsovername er niet meer in zat. "Ik hoop dat anderen niet diezelfde fout zullen maken."
Lees meer
12.02.2019 - Dit was niet te voorzien
Voor een kleine groep biologisch melkveehouders dreigt het einde door de fosfaatregels. De campagne Red de Bioboer zet hen in de schijnwerpers. Max van Tilburg is een van de knelgevallen. Hij begon 15 dagen na de peildatum 2 juli 2015 met melken.
Lees meer
12.02.2019 - Nederland laat op alle fronten geld liggen in Europa
Nederland laat op allerlei fronten subsidiegeld liggen in Europa, waar agrarische ondernemers en bewoners van het platteland van zouden kunnen profiteren. Dat zegt CDA-Europarlementslid Annie Schreijer.
Lees meer
12.02.2019 - Meer realisme in klimaataanpak
De twaalf CDA-lijsttrekkers voor de provinciale verkiezingen hebben een gezamenlijke boodschap. Zij pleiten voor een andere benadering van de klimaataanpak.
Lees meer
11.02.2019 - Kabinet biedt langjarige steun aan jonge boer
Het garantiefonds van 75 miljoen euro dat het kabinet deze week ter beschikking stelde aan jonge boeren is bedoeld om deze doelgroep langjarig te ondersteunen. 'Als je subsidie geeft, is het geld snel op.'
Lees meer
11.02.2019 - De uitdaging is om met minder vee meer geld te verdienen
Tjeerd de Groot, D66-Kamerlid pleit voor andere benadering van landbouw.
Lees meer
07.02.2019 - Nederland vergroot afstand als koploper grondprijs
Van alle belangrijke zuivellanden, heeft Nederland de hoogste grondprijs. In twee jaar tijd steeg in ons land de prijs voor landbouwgrond naar gemiddeld bijna 60.000 euro per hectare.
Lees meer
04.02.2019 - Column
Willem Bruil, Hoogleraar Agrarisch Recht RU Groningen en directeur Instituut Agrarisch Recht.
Lees meer
04.02.2019 - Belangenorganisaties strijden door in fosfaatdossier
Belangenorganisaties Innovatief uit de Knel en Dutch Dairyboard (DDB) leggen zich niet neer bij de situatie rondom het fosfaatrechtendossier. Dat blijkt tijdens een landbouwborrel georganiseerd door Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) in Brussel.
Lees meer
01.02.2019 - (Geo)politiek bepaalt klimaat
Meer dan ooit is de boer speelbal van (geo)politiek. Technische ontwikkelingen staan daarbij in de schaduw, maar laten zich er toch niet door stoppen. Intussen woedt er een heuse informatie-oorlog.
Lees meer
31.01.2019 - Hogan uit zorgen over knelgevallen Nederland
Eurocommissaris Phil Hogan heeft zijn zorgen geuit over de situatie die in Nederland is ontstaan met de komst van de fosfaatrechten. Vooral de manier waarop knelgevallen in Nederland worden behandeld, begrijpt de Eurocommissaris niet. „In Ierland is dit ondenkbaar.”
Lees meer
28.01.2019 - Subsidieregeling jonge boer open
De subsidieregeling voor jonge boeren (JoLa) staat tot 8 februari open voor inschrijving. De investeringslijst is flink uitgebreid. Per boer is € 10.000 tot € 20.000 subsidie beschikbaar.
Lees meer
25.01.2019 - Boer & recht
Heikele kwesties op fiscaal, juridisch en financieel vlak.
Lees meer
22.01.2019 - Duurzaamheid nieuwe troef bij pacht
Steeds meer verpachters, zoals provincies, stellen eisen op het gebied van duurzaamheid voor pachtgronden. De eisen lopen uiteen van boeren die certificaten moeten bezitten, tot verplichte akkerranden.
Lees meer
22.01.2019 - Minister Carola Schouten:
In 2019 zal minister Carola Schouten plannen en voornemens waarmaken, zegt ze. De minister wil vaart maken. "Soms wil je volgende week alles geregeld hebben."
Lees meer
22.01.2019 - Verschil in fosfaatnormen Nederland en België
Er is een groot verschil tussen de berekende fosfaatuitstoot per koe in België en Nederland. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik pleit voor een gelijk speelveld voor melkveehouders in de EU.
Lees meer
21.01.2019 - Verpachters landbouwgrond ontstemd over forse belastingverhoging
Verpachters van landbouwgrond zien zich geconfronteerd met een in hun ogen onterechte belastingverhoging.
Lees meer
14.01.2019 - CDA'er Schreijer boos over verschil fosfaatnorm Nederland en België
Nederlandse koeien produceren volgens berekeningen van de Nederlandse overheid meer fosfaat dan de Belgische koeien volgens de Vlaamse overheid.
Lees meer
11.01.2019 - Uitspraak CBb 'niet in lijn' met tussenuitspraak fosfaat
De uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is 'niet in lijn' met de eerdere uitspraken van de rechter over fosfaatrechten. Dat constateert advocaat Jacoline Kroon van A&S advocaten.
Lees meer
10.01.2019 - Schouten introduceert garantieregeling jonge boeren
Het kabinet investeert 75 miljoen euro in een garantieregeling voor de financiering van jonge boeren. Hierdoor wordt het voor financiers aantrekkelijker om die bedrijven te financieren bij overnames of investeringen in innovatie of duurzame bedrijfsontwikkeling.
Lees meer
10.01.2019 - Rechter geeft weinig ruimte voor knelsituaties fosfaatrechten
Melkveehouders die bezig waren met een uitbreiding, maar op 2 juli 2015 nog niet het geplande aantal koeien hadden, kunnen volgens de rechter niet zomaar aanspraak maken op extra fosfaatrechten. Zes melkveehouders kregen woensdag nul op het rekest van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in Den Haag.
Lees meer
03.01.2019 - Schouten belooft betrokkenheid en duidelijkheid in 2019
Betrokken en duidelijk. Voor LNV-minister Carola Schouten zijn dat in 2019 kernwoorden bij de invulling van het beleid voor boeren en tuinders. Ze laat dat weten in een nieuwjaarsboodschap aan agrarisch Nederland.
Lees meer
21.12.2018 - Geen proces-verbaal bij lopende procedures fosfaat
Het Openbaar Ministerie zal bij de handhaving van het fosfaatrechten vooralsnog geen proces-verbaal opmaken bij bedrijven waar nog procedures lopen over het aantal fosfaatrechten.
Lees meer
21.12.2018 - Actiegroep en minister houden vast aan eigen gelijk
Innovatief uit de Knel heeft zich niet laten overtuigen door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wat betreft de uitleg van de interpretatie van staatssteunbeschikking voor het fosfaatrechtenstelsel.
Lees meer
21.12.2018 - Kamermotie fosfaatovertreders unaniem aangenomen
De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag unaniem een motie over het rekening houden met bezwaar-en beroepsprocedures bij de handhaving van het fosfaatrechtenstelsel aangenomen.
Lees meer
17.12.2018 - Schouten overweegt mededogen fosfaatovertreder
Landbouwminister Carola Schouten overweegt soepeler te handhaven bij overtreders van het fosfaatrechtstelsel. Het gaat om de groep die nog wacht op afhandeling van hun dossier. Ze gaat daarover in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Lees meer
14.12.2018 - CDA wil fosfaatbank voor knelgevallen benutten
CDA-Kamerlid Jaco Geurts wil de fosfaatbank gaan benutten om de bedrijven die door de rechter zijn beoordeeld als knelgeval in het fosfaatrechtenstelsel te ondersteunen.
Lees meer
14.12.2018 - RVO weigert uitbreiders ‘fosfaatrechtenbeloning’
Volgens RVO is er geen sprake van een individuele disproportionele last bij een Brabantse melkveehouder.
Lees meer
14.12.2018 - Debat levert geen verruimingen in fosfaatdossier
Het debat in de Tweede Kamer over het fosfaatrechtenstelsel heeft geen grote veranderingen teweeg gebracht. De minister gaat wel in gesprek over coulance bij de handhaving.
Lees meer
12.12.2018 - Pachtersvoordeel niet langer belastingvrij
Staatssecretaris Menno Snel heeft de goedkeuringen voor pachtersvoordelen ingetrokken (welke
gelden voor de inkomstenbelasting). Dit betekent dat niet langer een vrijstelling geldt voor
pachtersvoordelen die zijn ontstaan bij bedrijfsopvolgingen in de familiesfeer. Dit staat in een op 6
december 2018 gepubliceerd besluit. Daarnaast kunnen pachtersvoordelen buiten de familiesfeer
niet meer afzonderlijk worden doorgeschoven. In het besluit waarin de goedkeuringen worden
ingetrokken staat een overgangsperiode tot en met 30 juni 2019. Is de pachter uiterlijk op 30 juni
2019 juridisch eigenaar van de grond geworden dan blijven de oorspronkelijke goedkeuringen voor
hem gelden.
Lees meer
03.12.2018 - Overschrijding fosfaatplafond nog steeds risico
De melkveehouderij loopt, ondanks het fosfaatreductieplan en de invoering van het fosfaatrechtenstelsel, nog steeds het risico dat het fosfaatplafond in 2018 wordt overschreden. Dat heeft te maken met het grote aantal gegrond verklaarde bezwaren en uitgegeven rechten aan de vleesveehouderij.
Lees meer
03.12.2018 - Laatste loodjes rond fosfaat wegen loodzwaar
et introductiejaar van het fosfaatrechtenstelsel voor de melkveehouderij zit er bijna op. Met het moment van de afrekening in zicht, hebben ruim drieduizend bedrijven nog geen zekerheid. Voor minstens honderd bedrijven dreigt het doek te vallen.
Lees meer
30.11.2018 - Ministerie herhaalt: geen extra fosfaatruimte voor knelgeval
Het ministerie van landbouw herhaalt dat knelgevallen in het fosfaatrechtendossier niet kunnen worden geholpen met de fosfaatruimte die er mogelijk is, nu CBS constateert dat de fosfaatproductie onder het fosfaatplafond ligt.
Lees meer
26.11.2018 - RVO.nl worstelt met fosfaatdossier
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft grote moeite om het fosfaatdossier zowel tijdig als zorgvuldig af te handelen. De belangrijkste oorzaken: een gerechtelijke uitspraak in mei en een veelvoud aan bezwaren die vooraf was ingeschat.
Lees meer
23.11.2018 - 46% bezwaarschriften fosfaatrechten gegrond
46% van de bezwaarschriften die RVO.nl kreeg over de toebedeelde fosfaatrechten, is goedgekeurd. Dat zegt Arthur Liebregt, jurist van RVO.nl, tijdens een technische briefing over het fosfaatstelsel in de Tweede Kamer.
Lees meer
23.11.2018 - Knelgeval: minister, wat had ik anders moeten doen?
Er zijn melkveehouders die door de invoering van het stelsel van fosfaatrechten in een lastige financiële positie terechtkomen, maar dat betekent nog niet dat de minister die veehouders tegemoetkomt. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven behandelde woensdag 21 november 7 zaken van individuele melkveehouders die in de knel raken door het fosfaatrechtenstelsel.
Lees meer
23.11.2018 - Stevige kritiek op RVO in brandbrief agrarische advocaten
De Vereniging van Agrarisch Recht Advocaten heeft een brandbrief naar minister Schouten gestuurd. Aanleiding is de te afwachtende houding van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bij het behandelen van de knelgevallen.
Lees meer
19.11.2018 - LNV schuift met mest en fosfaatplafonds
In 2012 werden het jongvee in de vleesveehouderij, de vleeskoeien en zoogkoeien nog gerekend tot de categorie ‘Overig rundvee’. In 2018 blijken deze groepen opeens overgeheveld te zijn naar het ‘Melkvee’ en delen zij mee in de fosfaatrechten voor de melkveehouderij. Hierdoor wordt het fosfaatplafond van de melkveehouderij overschreden. Als de mest van deze vleesrunderen niet onder de melkveehouderij was geschoven, dan was de melkveehouderij dit jaar ruim binnen zijn plafond gebleven.
Lees meer
09.11.2018 - Schouten wilde generieke korting fosfaatrechten verhogen
Er zijn niet te veel fosfaatrechten uitgegeven door een fout van het ministerie, maar omdat de generieke korting die was vastgesteld toch best krap blijkt te zijn.
Lees meer
08.11.2018 - Mestblunder kost boeren de kop
Minister Carola Schouten van Landbouw heeft grote fouten gemaakt bij de verdeling van mestrechten onder veehouders. Honderden boeren hebben zich gemeld bij het ministerie omdat zij vrezen kopje-onder te gaan.
Lees meer
02.11.2018 - Kringloop! Maar hoe dan?
Circulaire economie. Kringlooplandbouw. Daar draait het om in de landbouwvisie van minister Schouten. Mooie woorden, maar hoe ziet dat eruit? Minder kunstmest lijkt een eerste stap.
Lees meer
02.11.2018 - Pachtkamer moet knoop doorhakken over fosfaatrechten
In de eerste rechtszaak over wie eigenaar is van fosfaatrechten, de pachter of verpachter, probeert de Pachtkamer de gevolgen van een rechterlijke beslissing in beeld te krijgen.
Lees meer
26.10.2018 - Overleg pachtwet weer op gang
Pachters en verpachters zijn met minister Carola Schouten van LNV in overleg getreden om tot een nieuwe pachtwet te komen. Zij hebben voorstellen ingediend voor langdurige pacht en vragen aanpassing van het fiscale beleid.
Lees meer
25.10.2018 - Eerste vergunning voor zonneakker uit boerenpool
De Drentse gemeente Borger-Odoorn heeft een vergunning verleend om een zonnepark van 49 hectare te realiseren in Exloo. Het park zal geplaatst worden op grond die voortkomt uit de zonneakkerpool die een groep boeren met zonne-energie specalist GroenLeven heeft opgericht.
Lees meer
24.10.2018 - Vrijstellingsregeling fosfaatrechten vleesvee is rond
De vrijstellingsregeling voor zoogkoeienhouders, met betrekking tot het fosfaatrechtenstelsel, is definitief. Vleesveehouders die fosfaatrechten hebben en van de vrijstelling gebruik willen maken, moeten dit voor 1 november melden.
Lees meer
22.10.2018 - Fosfaatbank kan voor jonge veehouders gunstig uitpakken
De fosfaatbank kan voor jonge veehouders, met een grondgebonden bedrijf en die meer fosfaat produceren dan waarvoor ze fosfaatrechten hebben, gunstig uitpakken. Dit omdat ze bij een eventuele loting voor de ontheffing twee keer worden meegenomen.
Lees meer
22.10.2018 - Fosfaatrechten zijn van veehouder en niet van verpachter
Fosfaatrechten behoren toe aan de melkveehouder en niet aan de grondeigenaar/verpachter, stelt LNV minister Schouten. Melkveehouders hebben fosfaatrechten toegekend gekregen op basis van het melkvee dat op 2 juli 2015 werd gehouden, ongeacht wie de weidegrond in eigendom heeft.
Lees meer
10.10.2018 - Gebruiksvorm van grond komt vaker op tweede plan
Directeur Frans Willem Romer van Fagoed is positief gestemd over de markt van erfpacht. Landbouwgrond blijft volgens hem een veilige belegging.
Lees meer
10.10.2018 - Wetvoorstel sectorplafonds mest ligt nog ter inzage
In 2020 komen er mestplafonds voor melkvee, varkens en pluimvee inclusief de optie generiek te korten. Na 26 oktober zijn de Kamers aan zet.
Lees meer
04.10.2018 - Hevige discussie over gevolgen fosfaatrechtenstelsel bij CBb
Hoe redelijk of onredelijk zijn de gevolgen van de fosfaatwetgeving voor melkveehouders? Die vraag zal het CBb moeten beantwoorden.
Lees meer
25.09.2018 - Kringloopvisie valt goed in de sector
Circulaire landbouw, daar moet het naartoe, vindt landbouwminister Carola Schouten (LNV). Boeren zijn positief over - met hun eigen kanttekeningen.
Lees meer
25.09.2018 - Visie op de land- en tuinbouw
Willem Bruil, een jurist met een prikkelende kijk op de land- en tuinbouw.
Lees meer
24.09.2018 - Eerlijke prijs is voorwaarde voor verduurzaming
Minister Carola Schouten (LNV) presenteerde 8 september op Hoeve Biesland in Delfgauw haar visie op de toekomst van de landbouw. Deze visie heet Landbouw, natuur en voedsel: waardevol verbonden. Het kernwoord is kringlooplandbouw, maar er is ook aandacht voor het verdienmodel van de boer.
Lees meer
24.09.2018 - Niet negatief over #landbouwvisie
De landbouwvisie van minister Carola Schouten (LNV) hield de gemoederen op Twitter flink bezig. Nieuwe Oogst maakte een bloemlezing uit de meningen die werden geventileerd.
Lees meer
20.09.2018 - Minister Schouten wil naar kringlooplandbouw
Het moet anders: van verlaging van de kostprijs naar vermindering van het gebruik van grondstoffen. We moeten naar kringlooplandbouw. Dat is de kern van de landbouwvisie van minister Carola Schouten.
Lees meer
20.09.2018 - Boer & recht
Heikele kwesties op fiscaal, juridisch en financieel vlak.
Lees meer
20.09.2018 - Dure pachtgrond niet zonder reden
De prijzen die pachters jaarlijks betalen zijn Internationaal gezien hoog. Het pakt voor bedrijven met veel pachtgrond nadelig uit. Toch zijn de prijzen volgens belangenorganisaties in grote lijnen reëel.
Lees meer
17.09.2018 - Kamerbrief fosfaatdossier gepubliceerd
De Nederlandse melkveehouderij balanceert nog steeds op het randje, wat betreft de ruimte die het nationale fosfaat-en stikstofplafond bieden. Maar een nieuwe generieke korting komt er niet, zegt minister Schouten stellig. Vijftig procent van de bijna 6800 bezwaarschriften tegen de fosfaatbeschikkingen zijn afgehandeld.
Lees meer
14.09.2018 - Procedures en bezwaren verstikken de boer en LNV
Het aantal juridische procedures over fosfaatrechten lijkt alleen maar te groeien. Het vergt veel inspanning van boeren en LNV.
Lees meer
13.09.2018 - Brede steun voor Schouten bij aanpak prijsvorming
De Tweede Kamer steunt landbouwminister Carola Schouten in haar aanpak van oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen. In een Kamerdebat over het EU-voorstel voor het verbeteren van de positie van boeren en tuinders, kreeg de bewindsvrouw veel bijval.
Lees meer
11.09.2018 - Hoofdpunten landbouwvisie per sector
Landbouwminister Carola Schouten zet in haar zaterdag gepresenteerde visie op de landbouw vol in op kringlooplandbouw. Maar wat betekent dat voor de diverse sectoren? Nieuwe Oogst selecteerde de hoofdpunten uit de landbouwvisie.
Lees meer
11.09.2018 - Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden
De land- en tuinbouw en visserij in Nederland weten zich steeds te vernieuwen. Ons land is op dit gebied toonaangevend in de wereld. Ik ben getroffen door de vele talenten en ideeën en door die bijzondere kracht om te vernieuwen. Daar is ook internationaal veel bewondering voor.
Lees meer
10.09.2018 - Schouten wil naar kringlooplandbouw in 2030
Minister Carola Schouten (LNV) wil een omslag in gang zetten naar kringlooplandbouw in 2030. Schouten licht dit toe in haar visie: Landbouw, Natuur en Voedsel: Waardevol en Verbonden, die zij zaterdag aan de Tweede Kamer stuurde.
Lees meer
10.09.2018 - Vrouwen moeten continu schakelen
Agrarische vrouwen willen vaker dan vroeger een afgebakende plek voor zichzelf. Maar die opeisen is niet zo makkelijk, merkt coach en trainer Liza Simons.
Lees meer
10.09.2018 - Natuurinclusieve landbouw in 2019 in pakket
Minder mbo- en hbo-studenten schrijven zich dit schooljaar in voor agrarische opleidingen. Ondertussen schreeuwt de markt om personeel.
Lees meer
07.09.2018 - Je moet verzekeren wat je niet kan lijden
Oud-landbouwminister Cees Veerman stond in 2002 aan de wieg van de weersverzekering. Er is weinig solidariteit met boeren voor overheidssteun na de droogte, stelt hij.
Lees meer
07.09.2018 - Touwtrekken om € 3,8 miljard
Dit najaar speelt een proefprocedure over fosfaatrechten en pacht. Inzet: heeft de verpachter recht op een deel van de waarde? Het gaat om miljarden en raakt het overgrote deel van de melkveehouders.
Lees meer
03.09.2018 - VASN zonnebloem!
Tijdens de VASN Algemene Ledenvergadering en cursus welke plaatsvond op 10 april 2018 op locatie van Heerlijkheid Mariënwaerdt hebben alle deelnemers een kaart, met daarop een inspirerende boodschap namens de VASN, ontvangen en hier zaten ook zonnebloem zaden bij. Wij hebben van meerdere leden vernomen dat de zonnebloemen ondanks de droge zomer goed gegroeid zijn
Lees meer
27.08.2018 - Mestwereld versnipperd, boer staat voor oerwoud
NCM moet dé kennisautoriteit voor mestverwaarding worden. Concreet: stroomlijnen, verbinden, kennis bundelen en ontwikkelen en export verbeteren.
Lees meer
24.08.2018 - NL-pachtprijs veruit het hoogst in EU
Bijna de helft van het Europese landbouwareaal wordt verpacht. De gemiddelde pachtprijs in de hele Europese Unie kwam uit op € 200 per hectare.
Lees meer
23.08.2018 - Fosfaatreductieplan blijft overeind in rechtszaak
Het fosfaatreductieplan dat vorig jaar de melkveehouderij aan banden legde, is niet in strijd met het eigendomsrecht. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft dat dinsdag uitgesproken in de beroepszaak van een aantal melkveehouders.
Lees meer
22.08.2018 - Betalingsrechten onterecht naar verpachter
LTO Nederland vindt dat sommige verpachters onterecht betalingsrechten opeisen die eigenlijk voor pachters zijn bedoeld. Volgens LTO vraagt onder meer Natuurmonumenten dit van boeren.
Lees meer
22.08.2018 - LTO: pachters benadeeld
Een aantal verpachters strijkt onterecht betalingsrechten op die eigenlijk voor pachters zijn bedoeld. Dat stelt LTO Nederland.
Lees meer
14.08.2018 - Fosfaatrechten: procedures om referentie
Nog enkele tientallen melkveebedrijven procederen over de toewijzing van de melkveefosfaatreferentie. Donderdag konden acht bedrijven hun bezwaren toelichten bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.
Lees meer
14.08.2018 - Huurkoop van fosfaatrechten fiscaal interessante optie
Huurkoop kan voor verkopers tot 13% belastingdruk verlagen, tipt Accon avm.
Lees meer
08.08.2018 - Ministerie kondigt steunmaatregelen af wegens droogte
Landbouwminister Carola Schouten komt boeren tegemoet die getroffen zijn door de droogte. Een van de steunmaatregelen is een kredietverklaring van RVO.nl voor boeren in geldnood.
Lees meer
02.08.2018 - Zonnepark niet zonder meer aantrekkelijk
De onzekerheid en onduidelijkheid over de gevolgen van zonneparken op agrarische grond blijven groot. Vooraf onderzoek doen, is essentieel.
Lees meer
31.07.2018 - Bespreekpunten bij overname
Veel agrariërs denken dat een bedrijfsoverdracht zo geregeld is. Maar de praktijk leert dat een traject van bedrijfsovername vaak een lange tijd in beslag neemt. Kwaliteit en goed overwogen beslissingen nemen staan voorop. De specialist bedrijfsopvolging weet welke zaken er bij u aan de orde kunnen zijn.
Lees meer
27.07.2018 - Beleidsregel fosfaatrechten jongvee: wat betekent dit voor u?
Na een lange tijd van onzekerheid is er meer duidelijkheid over de positie van vleesvee binnen het stelsel van fosfaatrechten.
Lees meer
16.07.2018 - Landbouwcrisis
Is er crisis in de landbouw? De crisis van nu is voornamelijk een vertrouwenskwestie.
Lees meer
16.07.2018 - Fosfaatproductie 2017 definitief onder plafond
De fosfaatproductie van de Nederlandse veestapel in 2017 komt uit op 169 miljoen kilo en ligt definitief onder het plafond op basis van 2002
Lees meer
09.07.2018 - Het moet anders, maar hoe
Boeren worstelen met steeds strengere regels. Maar buiten de sector groeit de roep om meer verandering.
Lees meer
09.07.2018 - Bijdrage landbouw aan klimaatverandering
In de klimaatdiscussie wordt vaak gewezen naar de landbouw. Hoe groot is het aandeel van de landbouw en welke verbeteringen zijn al geboekt?
Lees meer
05.07.2018 - Bedrijfsspecifieke fosfaatproductie wellicht oplossing knelgevallen
Minister Schouten was onverbiddelijk voor moties die vroegen om groepen boeren uit te sluiten van de fosfaatregeling, of om nieuwe categorieën knelgevallen te erkennen. Een motie die vroeg om te kijken hoe bedrijfsspecifieke fosfaatproductiecijfers kunnen worden gebruikt, kon wel op steun van minister Schouten rekenen.
Lees meer
29.06.2018 - Trouw: wie neemt het op voor de boer?
Trouw-onderzoek 'de staat van de boer' domineerde de media. Affaires gaven noodzaak van een landbouwdebat een boost.
Lees meer
29.06.2018 - Onvrede van boeren
De emoties van de boeren plotseling breeduit in de pers, dankzij Wageningen en Yvon Jaspers.
Lees meer
19.06.2018 - Boer zit klem tussen man en opvolger
Bij ruzies probeert ze de zaak te sussen maar ze raakt er juist verstrikt in. 'Elke boerin herkent dit.'
Lees meer
19.06.2018 - ING ziet grenzen aan groei agrarische sector
De grenzen van de groei zijn in zicht. Vooral de varkensstapel komt snel onder druk.
Lees meer
19.06.2018 - Boer wil verduurzamen om uit de crisis te komen
De agrarische sector is dringend toe aan een andere koers. Wat blijkt: boeren willen best veranderen en vergroenen, als er tenminste duidelijkheid komt in het beleid.
Lees meer
31.05.2018 - Schouten sluit extra generieke korting niet uit
Als blijkt dat de melkveehouderij – ondanks de invoering van fosfaatrechten – het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat noemenswaardig overschrijdt, kan minister Schouten besluiten tot een extra generieke korting bovenop de 8,3 procent, waarmee de meeste Nederlandse melkveehouders nu al moeten dealen.
Lees meer
29.05.2018 - Pachter mag zich nog niet rijk rekenen
Van wie zijn fosfaatrechten? Alleen van de pachter of ook van de verpachter? Dat is de hamvraag bij een proefproces. Een voorbeschouwing.
Lees meer
25.05.2018 - Golf stoppende bedrijven verwacht
Met name veehouders zijn bezig met de overweging of ze wel of niet door willen gaan. Het vraagt wel om de juiste stappen, zowel zakelijk als emotioneel.
Lees meer
22.05.2018 - Schouten heeft te weinig kennis van de sector
De overheid zorgt voor een stijging in het aantal agrarische rechtszaken, zegt advocaat Theo Linssen. ''Boeren krijgen zelden het voordeel van de twijfel.''
Lees meer
22.05.2018 - Glasvezelkabels op mijn land?
Het glasvezelnetwerk in het buitengebied breidt uit. Mag een telecombedrijf voor de aanleg van de kabels zomaar graven in de landbouwgrond?
Lees meer
14.05.2018 - Geen zonnepark op boerengrond is wassen neus
Zonneparken zijn booming. In alle windstreken zijn projecten in ontwikkeling om agrarische percelen tot tientallen hectares groot vol te leggen met zonnepanelen.
Lees meer
09.05.2018 - Dit komt er allemaal kijken bij zonneparken op landbouwgrond
Er is veel belangstelling voor zonneparken op landbouwgrond. De overheid ziet zonne-energie als een belangrijk middel om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Veel boeren zijn benaderd door ontwikkelaars, maar wanneer is een zonnepark kansrijk op landbouwgrond? En wat komt erbij kijken? Directeur Marc van Velzen van SolarEnergyWorks heeft veel ervaring met zonneparken. 'Kijk uit met wie je zakendoet', waarschuwt hij.
Lees meer
09.05.2018 - Reguliere pacht kalft verder af
Voldoet de pachtwet nog wel in de praktijk? LTO vindt het verbeteren van de landbouwstructuur essentieel voor de continuïteit van de landbouw en het vernieuwen van de pachtwet is noodzakelijk om dit te ondersteunen. Maar ook het aanpassen van de Gecombineerde opgave om grond delen te bevorderen is gewenst.
Lees meer
08.05.2018 - Vooraankondiging VASN Beroepsopleiding najaar 2018 – winter 2019
De VASN Beroepsopleiding najaar 2018 – winter 2019 zal in oktober 2018 van start gaan, uiteraard mits er voldoende deelnemers zijn.
Lees meer
07.05.2018 - Zorg om kind kan botsen met bedrijf
Eerst is het kind alleen een kind, maar met een opvolger is er ook een zakelijke band. De ouderlijke zorgen blijven echter. Dat kan ruzie geven.
Lees meer
07.05.2018 - Grondgebondenheid als basis voor toekomstbestendige melkveehouderij
De Commissie Grondgebondenheid heeft op verzoek van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) een bindend advies uitgebracht met betrekking tot de invulling van de grondgebondenheid voor de melkveehouderij. De commissie plaatst een stip op de horizon richting 2025. We delen graag de belangrijkste punten uit het adviesrapport met je.
Lees meer
04.05.2018 - Vele wegen naar grondgebondenheid
Grondgebonden lijkt een toverwoord: iedereen wil het. Maar wat houdt het in? Wat betekent het woord veehouder én akkerbouwer? Komen er nieuwe regels?
Lees meer
04.05.2018 - Dit moet je weten over grondgebonden melkvee
Grondgebonden is een toverwoord. Iedereen wil het. Maar wat houdt het in? Wat betekent het voor veehouder én akkerbouwer? Komen er nieuwe regels? Een overzicht.
Lees meer
30.04.2018 - Grote juridische druk op boeren
De groei in het aantal juridische procedures in de agrarische sector lijkt niet te stoppen. Toch hoeft het niet altijd tot een rechtszaak te komen.
Lees meer
30.04.2018 - Fosfaatrechten temperen groei
Hoge kosten van fosfaatrechten gaan de groei in de melkveehouderij temperen, stelt ABN Amro. Opschaling gaat door, maar in minder hoog tempo.
Lees meer
26.04.2018 - Heffingen reductieplan aftrekbaar
Een werkgroep fosfaatrechten en fiscus heeft verschillende afspraken gemaakt met de fiscus. Nog niet over alle situaties zijn er duidelijke afspraken.
Lees meer
26.04.2018 - Vroeg of laat komen de emoties eruit
De druk op de boeren neemt toe door bemoeienis van overheid en maatschappij. De spanning die dat kan geven, lost zich niet op met keihard werken.
Lees meer
26.04.2018 - Windpark vraagt lange adem
Windparken op boerengrond spreken tot de verbeelding. Honderden boeren proberen voor een stukje van de wind te leven. Dat aantal kan fors groeien.
Lees meer
18.04.2018 - Eerste fosfaatrechten faillissement onder de hamer
De eerste openbare executieveiling van fosfaatrechten start komende zaterdag. Het gaat om de rechten van twee bedrijven die moesten stoppen. In totaal komt 4.117 kilo fosfaatrechten onder de hamer, goed voor grofweg iets meer dan negentig koeien.
Lees meer
17.04.2018 - Rechter: fosfaatrechten deels terug naar melkveehouder
Van wie zijn de fosfaatrechten van uitgeschaard jongvee? Een kortgedingrechter deed uitspraak.
Lees meer
16.04.2018 - Juridische haarkloverij fosfaatrechten uitgeschaard vee
Duidelijkheid voor de melkveehouders die zich melden als knelgeval in de fosfaatrechtentoekenning laat nog op zich wachten. Waarschijnlijk vraagt dat van veel ondernemers een lange adem.
Lees meer
13.04.2018 - Fosfaatrechten fiscaal aftrekbaar
Melkveehouders kunnen aangekochte fosfaatrechten fiscaal aftrekken. LTO Nederland en de vereniging van accountantskantoren VLB hebben met de Belastingdienst hierover overeenstemming bereikt.
Lees meer
30.03.2018 - Minister: vleesveehouders hebben geen fosfaatrechten nodig
Nederlandse vleesveehouders hoeven geen fosfaatrechten te hebben om verder te boeren. Dat staat in een voorstel waarover minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Tweede Kamer donderdagmiddag heeft ingelicht.
Lees meer
29.03.2018 - Areaal reguliere pacht met 5% gedaald in 2017
Er is al jaren een verschuiving in het areaal pacht van regulier naar geliberaliseerd. Ook vorig jaar zette die trend door.
Lees meer
26.03.2018 - Jaarlijkse beproeving voor boer van start
Van 1 maart tot en met 15 mei kunnen boeren de Gecombineerde opgave 2018 indienen. Landbouwtelling, subsidieaanvraag en basis voor mestregels in één aanvraag.
Lees meer
21.03.2018 - Van wie zijn de fosfaatrechten?
Fosfaatrechten zijn verhandelbaar en zijn dus vermogensrechten. Ze worden toegekend aan de melkveehouder. In de praktijk is de vraag gerezen aan wie de fosfaatrechten toekomen bij het einde van een pachtovereenkomst. Kan een verpachter daar aanspraak op maken?
Lees meer
19.03.2018 - Landinrichting is wel van deze tijd
'Landinrichting, een mooi instrument maar niet van deze tijd', kopte Nieuwe Oogst enkele maanden geleden. Volgens Marco van Beek van het Kadaster laat de praktijk echter het tegenovergestelde zien. Landinrichting is een krachtig instrument, klaar voor uitdagingen als klimaatverandering en energietransitie.
Lees meer
09.03.2018 - Pachtbeleid trekt diepe sporen op boerenland
Het kabinet is aan zet om impasse rond geliberaliseerde pacht los te trekken.
Lees meer
09.03.2018 - Onvrede over pachtveilingen
Pachtveilingen met openbare inschrijving hebben grote impact op pachtprijzen, het areaal van boeren en grondkwaliteit. De kritiek neemt toe.
Lees meer
07.03.2018 - Overname raakt het hele gezin
De familiekant van bedrijfsopvolging is niet direct een onderwerp waarover boeren het gesprek met elkaar aangaan. Op de gezamenlijke avond van AJK Zwolle/Kampen en LTO Noord West-Overijssel gebeurde dit wel, om zo bij te dragen aan bewustwording over het belang van communicatie in het gezin omtrent bedrijfsovername.
Lees meer
06.03.2018 - Betaal minder belasting met een partner-bv-structuur
Voor veel bedrijven kan een partner-bv-structuur interessante fiscale voordelen bieden. Zo'n structuur bestaat uit een vof, met als vennoten één of enkele natuurlijke personen en een bv waarvan diezelfde natuurlijke personen aandeelhouder zijn. Deze structuur biedt mogelijkheden om zowel de fiscale voordelen te benutten van een persoonlijke onderneming als van een bv. ABAB ontwikkelde de partner-bv-structuur.
Lees meer
01.03.2018 - Stelsel van dierrechten onmisbaar
Vorige week was het kort geding over de POR-regeling. Het Ministerie wil vasthouden aan dierrechten om onder het fosfaatplafond te blijven.
Lees meer
28.02.2018 - Markt fosfaatrechten kabbelt voort
De markt in fosfaatrechten is deze maand een stuk rustiger dan in januari. Veel melkveehouders zijn afwachtend en willen zekerheid over een nieuwe derogatie.
Lees meer
28.02.2018 - Zestigplussers stoppen voorlopig niet
Handige broers runnen al decennia samen een bedrijf en werken intensief samen met buren.
Lees meer
28.02.2018 - Rabobank trekt zich verder terug van het platteland
De Rabobank heeft plannen om de organisatie nog sterker aan te passen. In de nieuwe opzet is er sprake van nog 12 regionale hoofdkantoren. Nu zijn dat nog ruim honderd ongeveer gelijkwaardige lokale kantoren.
Lees meer
12.02.2018 - Geslaagde VASN themamiddag 'kavelruil' op 7 februari 2018
Op woensdag 7 februari jl. vond er de tweede VASN themamiddag 'kavelruil' plaats. Hierbij waren externe deskundigen van o.a. Kadaster en Provincies aanwezig, maar ook een deel van onze leden.
Lees meer
09.02.2018 - Sleutel lastenaankoop fosfaat ligt bij banken
Bij € 200 per fosfaatrecht en aflossing in 5 jaar, zorgt een extra koe, inclusief 60% jongvee, voor een kleine € 800 aan negatieve kasstroom per jaar. Hierbij is al gerekend met belastingvoordeel.
Lees meer
05.02.2018 - 'Rechten uit fosfaatbank worden verloot'
Alle fosfaatrechten die uit de fosfaatbank worden uitgegeven, gaan naar grondgebonden melkveehouders. De rechten worden als 'ontheffingen' verleend en hoogstwaarschijnlijk een maal per jaar via loting verdeeld.
Lees meer
01.02.2018 - Beschikking goed bekeken? Check!
Is de brief over de fosfaatrechten binnen? Controleer deze goed en maak zo nodig bezwaar.
Lees meer
30.01.2018 - Heiloo bewijst dat kavelruil springlevend is
Kavelruil bestaat al sinds de vroege 20ste eeuw en het instrument is nog springlevend. Dat bewijst de recente ruiling Kooibrug bij Heiloo, die de weg vrijmaakt voor een afrit van de A9 naar het dorp.
Lees meer
30.01.2018 - Handel in fosfaatrechten
Melkveehouders kunnen vanaf maandag 15 januari bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aangeven of zij fosfaatrechten willen overdragen aan een ander bedrijf. Maar voor wie is deze handel interessant? Vijf antwoorden op de meest prangende vragen over de verkoop en lease van fosfaatrechten.
Lees meer
29.01.2018 - Aangifte geldt voortaan voor alle boeren
De btw-landbouwregeling is sinds 1 januari definitief verleden tijd. Alle boeren en tuinders moeten een btw-aangifte indienen bij de Belastingdienst. Dat leidt tot nogal wat vragen. 'We proberen tot zo praktisch mogelijke afspraken met de Belastingdienst te komen', zegt fiscaal deskundige Bert van den Kerkhof.
Lees meer
29.01.2018 - Proefproces moet pacht en fosfaatrecht ophelderen
Een proefproces tussen een pachter en verpachter moet antwoord geven op de vraag of de grondeigenaar kan meedelen in de winst, als fosfaatrechten worden verkocht.
Lees meer
29.01.2018 - Proefproces over pacht en fosfaatrecht
Het proefproces tussen een pachter en verpachter moet allerlei rechtszaken voorkomen over de vraag of grondeigenaren kunnen meedelen in de winst bij de verkoop van fosfaatrechten.
Lees meer
22.01.2018 - Nieuw huwelijksvermogensrecht
Vanaf 1 januari 2018 geldt het nieuwe huwelijksvermogensrecht. Dat betekent dat echtparen trouwen in beperkte gemeenschap van goederen. Het mogen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, is van u samen.
Lees meer
18.01.2018 - Niet meer samen alles delen
Met ingang van 1 januari is een aantal fiscale veranderingen ingegaan. Hier een selectie van de belangrijkste. Met bovenaan: het huwelijk.
Lees meer
17.01.2018 - Geen melkvee houden zonder fosfaatrecht
Sinds 1 januari is het stelsel van fosfaatrechten van kracht. Dat betekent gegevens en brieven checken en nadenken over koop of verkoop.
Lees meer
16.01.2018 - Proefproces over pacht en fosfaatrechten op komst
Een rechtszaak moet duidelijkheid brengen over de vraag: wie is eigenaar van de fosfaatrechten?
Lees meer
02.01.2018 - 'Ik ga geen zoete broodjes zitten bakken'
Minister Schouten wil er zijn voor de boeren. Maar dat betekent niet dat ze haar oren laat hangen naar de sector. Samenwerking staat centraal.
Lees meer
02.01.2018 - De transitie van fosfaatreductie naar fosfaatrechten staat voor de deur
Over enkele dagen eindigt de werking van de Regeling fosfaatreductieplan 2017. Met de uitvoering en de resultaten van de Regeling is de weg vrij gemaakt voor de invoering van het stelsel van fosfaatrechten. Alles is er op gericht om per 1 januari 2018 - via wijziging van de Meststoffenwet - voor melkvee- en melkveeopfokbedrijven fosfaatrechten in te voeren. Hoe gaat dit in zijn werk?
Lees meer
18.12.2017 - Mooi instrument, maar niet meer van deze tijd
De landinrichtingscommissie Rijssen sloot vorige week haar werkzaamheden voor de deelgebieden Rectum, Notter-Zuna en Rijssen-West officieel af. Een historische gebeurtenis. Want het was het laatste landinrichtingsproject in Nederland onder de Landinrichtingswet.
Lees meer
15.12.2017 - Overname betekent veel praten
Bij agrarische bedrijfsovernames gaat het om familiekapitaaloverdracht tegen een veel lagere waarde dan de marktwaarde. Dat vraagt aandacht.
Lees meer
14.12.2017 - Kavelruil meer extern financieren
GELDERLAND - Stevig, de Gelderse stichting voor kavelruil, is op zoek naar een nieuw verdienmodel. Tegenvallers uit het verleden en veranderde omstandigheden maken het volgens het bestuur noodzakelijk dat aanvullende inkomstenbronnen moeten worden gevonden.
Lees meer
14.12.2017 - Grondwaarde van zonnepark bepaalt rendement
Er zijn diverse manieren om een zonnepark te exploiteren. De keus om een zonnepark aan te leggen op landbouwgrond kan grote fiscale consequenties hebben. Het is essentieel om die gevolgen vooraf in beeld te brengen en zo nodig afspraken te maken met betrokkenen, zoals familie en de Belastingdienst.
Lees meer
14.12.2017 - Countus: geen afschrijving op fosfaatrechten
Fosfaatrechten worden voorlopig niet fiscaal afschrijfbaar, meldt Countus. Verder kan er ook in 2017 nog niet worden afgeschreven op de investering in varkens- en pluimveerechten.
Lees meer
13.12.2017 - Pachtbeleid overheid put grond uit
De overheid rijdt met grondveilingen het eigen duurzaamheidsbeleid in wielen. Het prijsopdrijvend effect dwingt boeren tot intensief landgebruik wat leidt tot verlies van bodemvruchtbaarheid. Zorgen over dit beleid bereikten deze week de Tweede Kamer.
Lees meer
04.12.2017 - 75 miljoen voor startende jonge boeren
Het kabinet trekt 75 miljoen euro uit voor startende jonge boeren. Dat heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag officieel bekend gemaakt.
Lees meer
28.11.2017 - Nieuw agrarisch netwerk geboren
Op 23 november jl. heeft de Netwerkbijeenkomst voor agrarisch specialisten: ‘’Erfpacht: top of strop?’’ plaatsgevonden in Hotel Papendal in Arnhem. Deze bijeenkomst is georganiseerd door de NVR op initiatief van de NVR, VARA en VASN.
Lees meer
17.11.2017 - Fosfaatbeleid raakt iedereen
Het fosfaatreductieplan is bijna voltooid, de fosfaatrechten staan voor de deur. Wat is de impact, wat zijn de verwachtingen? Elf boeren in beeld.
Lees meer
16.11.2017 - Knelgevallen na hoger beroep is in zak en as
Bám! De dreun kwam hard aan voor de fosfaatreductie-knelgevallen Gerben en Ronald Oordt in Biddinghuizen (FL). Op 31 oktober kreeg de Staat in hoger beroep alsnog gelijk: geen vrijstelling van het fosfaatreductieplan. ''Als er niet snel wat gebeurt, is het over en uit met het bedrijf'', vreest Gerben.
Lees meer
13.11.2017 - Strijd fosfaatreductieplan niet voorbij
Met de uitspraak van het Haagse Gerechtshof zijn vrijstellingen van het fosfaatreductieplan van de baan. De juridische strijd is nog voorbij.
Lees meer
10.11.2017 - Hof onverwacht hard voor groeier
Melkveehouders die in mei nog werden vrijgesteld van de fosfaatreductieregeling moeten daar nu toch aan voldoen. Het gerechtshof in Den Haag zette deze week in hoger beroep onverwacht een streep door de uitspraak van de kortgedingrechter.
Lees meer
08.11.2017 - Hek rond fosfaatreductie niet meer wagenwijd open
Melkveehouders konden nagaan dat de overheid zou ingrijpen wanneer de sector na het einde van het melkquotum milieuplafonds zou overschrijden.
Lees meer
07.11.2017 - Uitspraak treft circa vierduizend melkveehouders
De uitspraak van het Haagse gerechtshof inzake de fosfaatreductieregeling kan indirect zo'n vierduizend melkveehouders treffen. Het fundament onder de lichte toets dreigt door het vonnis te vervallen.
Lees meer
06.11.2017 - Rutte III, belastingen en het boerenbedrijf
Het kersverse kabinet Rutte III heeft tal van fiscale maatregelen aangekondigd. Wat zijn de gevolgen voor boeren en tuinders?
Lees meer
03.11.2017 - Overdrager moet loslaten
Juist doordat ouders het bedrijf niet loslaten, bloeit het niet en kan de overname stranden. Meehelpen is prima, bemoeien niet.
Lees meer
03.11.2017 - Invoering fosfaatrechten nadert snel
Vanaf 1 januari 2018 moeten bedrijven die melkkoeien of jongvee voor melkvee houden fosfaatrechten hebben.
Lees meer
03.11.2017 - Uitspraak vergroot kans op behoud derogatie
De uitspraak van het Haagse gerechtshof over het fosfaatreductieplan vergroot de kans op het behoud van de derogatie voor de melkveehouderij.
Lees meer
01.11.2017 - Rechtlijnige kenner van stad en platteland
ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe minister van Landbouw, Voedselkwaliteit en Regio. Bronnen rond het Binnenhof wijzen de Rotterdamse met Brabantse wortels aan als de meest kansrijke kandidate.
Lees meer
01.11.2017 - Boeren verliezen hoger beroep fosfaatreductie
De Staat heeft in hoger beroep gelijk gekregen in het geschil met melkveehouders over de fosfaatreductieregeling. Het gerechtshof in Den Haag heeft de boeren op alle punten in het ongelijk gesteld.
Lees meer
01.11.2017 - Eerder vonnis Regeling Fosfaatreductieplan 2017 vernietigd
De Nederlandse staat heeft vandaag in hoger beroep gelijk gekregen in een geschil met melkveehouders over fosfaatreductie. Het gerechtshof Den Haag heeft in kort geding uitspraak gedaan in het hoger beroep dat door de Staat was ingesteld tegen 6 vonnissen van de Haagse rechtbank van 4 mei 2017.
Lees meer
31.10.2017 - Mestbeleid vanaf 2018 onthuld
Aanpassing van fosfaatnormen, verplichte rijenbemesting in mais op zand en löss en vanggewassen na de teelt van aardappelen zijn onderdelen in plannen voor mestbeleid.
Lees meer
27.10.2017 - Uitspraak Hof Den Bosch kost veehouders veel geld
Volgens het Gerechtshof in Den Bosch hebben veehouders die niet onder de landbouwregeling vallen, geen recht op een gedeeltelijke teruggave van btw op aanfokkosten.
Lees meer
24.10.2017 - Landbouwminister krijgt half miljard mee
Geld voor de varkenshouderij en een ambitieus klimaatbeleid zijn opvallende punten in het regeerakkoord. En de landbouwminister komt er.
Lees meer
23.10.2017 - FrieslandCampina roept leden-melkveehouders op tot bewustwording eigen fosfaatrechten
Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking en consequenties van het stelsel van fosfaatrechten. FrieslandCampina doet een beroep op alle leden om niet méér fosfaat te produceren dan de fosfaatrechten die elk melkveebedrijf heeft en de melkaanvoer zoveel mogelijk door het jaar te spreiden. Hiermee wordt ook een mogelijke onbalans tussen melkaanbod en verwerkingscapaciteit voorkomen en daarmee een mogelijke standstill van de melkaanvoer.
Lees meer
20.10.2017 - RFC waarschuwt voor overproductie melk
FrieslandCampina (RFC) waarschuwt de leden-melkveehouders ervoor om de melkproductie niet te ver op te drijven in 2018. De zuivelaar vreest dat de melkproductie groter zal worden, dan de beschikbare verwerkingscapaciteit en stuurt vandaag, maandag 16 oktober, een brief uit aan leden-melkveehouders.
Lees meer
12.10.2017 - Vertrouwen is terug
Na slechte jaren staan veehouders er beter voor. Toch kunnen ze niet altijd vooruit. Fosfaatrechten en Brabants beleid staan investeringen in de weg.
Lees meer
12.10.2017 - SGP: regeerakkoord zwijgt over fosfaatregelgeving
De SGP kijkt met gemengde gevoelens naar het nieuwe regeerakkoord. Volgens de partij is de toonzetting voor landbouwbedrijven positief maar is het onduidelijk wat de nieuwe coalitie wil met de veehouderij en het mestbeleid.
Lees meer
11.10.2017 - Rutte-III: sector moet zelf zorgen voor koeien in de wei
Onder kabinet Rutte-III komt er geen verplichte weidegang. De sector is er zelf verantwoordelijk voor dat het doel, 80 procent weidegang in 2020, wordt gehaald.
Lees meer
11.10.2017 - Boer moet forse bijdrage leveren aan klimaatdoel Rutte III
Boeren en tuinders krijgen de komende jaren een forse opgave voor beter landgebruik en minder methaanuitstoot. Zo moeten ze volgens het regeerakkoord van Rutte 3 hun bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelen.
Lees meer
11.09.2017 - Fosfaatreductie geslaagd
Boeren die al dan niet gesterkt door juridische procedures meer willen melken zullen ook rekening moeten houden met fosfaatrechten in 2018.
Lees meer
04.09.2017 - Reductie buiten werking
In twee uitspraken heeft de rechter de fosfaatreductieregeling voor nog eens ongeveer vierhonderd melkveehouders buiten werking gesteld, als zij aan de lichte toets voldoen. Ook andere boeren kunnen hiermee kijken of zij van de regeling kunnen worden uitgezonderd. In ieder geval tot het hoger beroep in september.
Lees meer
31.08.2017 - Opnieuw vrijstellingen fosfaatreductieplan
Opnieuw zijn boeren door de rechtbank vrijgesteld. De uitspraak geldt in principe voor alle boeren die voor 2 juli 2015 investeerden in groei.
Lees meer
10.08.2017 - Fosfaatreductieplan opnieuw deels buiten werking
Het fosfaatreductieplan is voorlopig ook voor 3 nieuwe groepen melkveehouders buiten werking gesteld. Dat laat de rechtbank in Den Haag woensdag 9 augustus weten. De rechter draagt de Staat op om een toets te ontwikkelen voor melkveehouders die ook menen dat het fosfaatreductieplan voor hen niet van toepassing is.
Lees meer
10.08.2017 - Rechter geeft melkveehouders gelijk bij fosfaatreductie
Drie groepen melkveehouders krijgen mogelijk ook vrijstelling van het fosfaatreductieplan 2017. Dat is het gevolg van een uitspraak van de voorzieningenrechter in Den Haag.
Lees meer
10.08.2017 - Omgevingswet achter op schema
De nieuwe Omgevingswet kan niet per 1 juli 2019 worden ingevoerd. LTO waarschuwt dat de vergunningverlening aan boeren en tuinders geen nadeel mag ondervinden van het uitstel.
Lees meer
09.08.2017 - Herziening pachtstelsel: hoe nu verder?
De door staatssecretaris Van Dam benoemde bemiddelaar in het pachtdossier, Sicko Heldoorn, heeft zijn advies uitgebracht. Hij ziet geen mogelijkheid het draagvlak bij partijen op basis van het 'eindakkoord' van Spelderholt te vergroten.
Lees meer
03.08.2017 - De boer moet weer respect krijgen
Jan Jacob van Dijk wil de economie van het platteland versterken. Boeren mogen weer uitbreiden, maar wel onder voorwaarden.
Lees meer
03.08.2017 - Brabantse boeren verleggen strijd
Slag om het provinciehuis in Den Bosch is verloren. Het provinciale plan om de veehouderij aan te pakken is aangenomen. Nu komen de rechtszaken.
Lees meer
02.08.2017 - Generieke korting op fosfaatrechten valt hoger uit
De generieke korting op de fosfaatrechten volgend jaar valt hoger uit dan voorspeld. Oorzaak: de uitzonderingen en knelgevallen.
Lees meer
02.08.2017 - Goede melkprijs verzacht pijn fosfaatrechten
Nu de definitieve contouren van het fosfaatrechtenstelsel duidelijk zijn, kunnen melkveehouders hun uitgangspositie voor 2018 gaan bepalen. De summiere uitbreiding van de knelgevallenregeling zal vooral bij de uitbreiders voor tegenvallers zorgen.
Lees meer
02.08.2017 - Revisie bedrijfsopvolgingsregeling
De VLB en LTO Nederland hebben overleg gehad met de Belastingdienst over de bedrijfsopvolgingsregeling.
Lees meer
02.08.2017 - Kostenbesparing door kavelruil
Verkavelen heeft veel voordelen. Veldkavels die dichter bij huis komen te liggen, dat scheelt in de brandstofkosten
Lees meer
02.08.2017 - Aantasting onteigeningsrecht
Aantasting onteigeningsrecht is een slecht idee.
Lees meer
01.08.2017 - Geen zicht op akkoord pachtstelsel
Bemiddelaar Heldoorn ziet geen heil in verdere gesprekken en vindt dat de politiek aan zet is. Verpachters willen verder praten.
Lees meer
01.08.2017 - Weer om tafel over pachtvragen
'Heel jammer dat een akkoord er niet in zit. Maar we gaan ons wel inzetten om de politiek bouwstenen aan te bieden voor een goede afweging.' Dat zegt Arnold Michielsen, LTO-portefeuillehouder Pacht, over de impasse rond de herziening van het pachtstelsel.
Lees meer
28.07.2017 - Hoe nu verder met de Brabantse veehouderij?
Veehouders likken hun wonden en maken zich zorgen over de toekomst. ZLTO en de POV ondernemen mogelijk juridische stappen. 'Dit beleid is niet goed voor Brabant en niet voor de rest van Nederland', stelt Eric Douma van LTO Varkenshouderij.
Lees meer
27.07.2017 - Nog minder melkvee door korting
Voor het grootste deel van de melkveehouders betekent de korting van 8,3 procent op de fosfaatrechten dat zij extra vee moeten wegdoen. Grondgebonden bedrijven, 38 procent van het totaal, zijn vrijgesteld.
Lees meer
14.07.2017 - Twee kansen voor knelgevallen
Staatssecretaris Van Dam biedt binnen de knelgevallenregeling twee opties: voor nieuw gestarte bedrijven en bedrijven in een buitengewone situatie.
Lees meer
14.07.2017 - Korting fosfaatrechten 8,3%
Het kortingspercentage voor fosfaatrechten wordt 8,3%. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam woensdag bekendgemaakt.
Lees meer
13.07.2017 - Korting fosfaatrechten pijnlijk, maar noodzakelijk
'De korting van 8,3 procent op de fosfaatrechten zal veel bedrijven raken. Het blijft een hoog percentage en dat doet melkveehouders pijn', stelt voorzitter Kees Romijn van LTO Melkveehouderij.
Lees meer
10.07.2017 - Advies over herziening pachtstelsel
Advies van dhr. Sicko Heldoorn, oud-gedeputeerde landbouw van de provincie Friesland, die als bemiddelaar aan de slag is gegaan met de beoogde herziening van het pachtstelsel.
Lees meer
05.07.2017 - Rekenen aan fosfaatreductie
Nu de rekenregels bekend zijn, kan de sector aan de slag met het fosfaatreductieplan. Een paar duizend euro is op papier zo verdiend.
Lees meer
05.07.2017 - Wie stopt het hit-and-run boeren?
De krachten van de vrije markt beuken tegen het bolwerk van de beschermde pacht. Zonder (aangepaste) wetgeving een verloren strijd. Maar hoe dan?
Lees meer
05.07.2017 - Grondgebondenheid moet de kern zijn
Jozias van Aartsen voerder twintig jaar geleden de Wet herstructurering varkenshouderij in. Hij ziet een parallel met de ingreep in de melkveehouderij.
Lees meer
04.07.2017 - Artikel van de VASN in het Notariaat Magazine
Er waait een nieuwe wind door de VASN. Zo is de beroepsopleiding voor nieuwe leden zwaarder geworden, worden bijeenkomsten met strategische partners georganiseerd en gastcolleges en cursussen gegeven om meer mensen met het specialisme van de agri-notaris kennis te laten maken. 'We geven flink gas', verzekert VASN-voorzitter Joost Verploegen.
Lees meer
04.07.2017 - Data hoger beroep en gedingen fosfaatreductie bekend
De data voor het hoger beroep en gedingen fosfaatreductie zijn bekend.
Lees meer
04.07.2017 - Fosfaatrecht moet geactiveerd op bedrijfsbalans
Meer duidelijkheid over hoe fosfaatrechten op de balans moeten worden opgenomen.
Lees meer
03.07.2017 - Fosfaatrechten nemen laatste horde
De Eerste Kamer gaat akkoord met twee belangrijke wetten voor de melkveehouderij: invoering van fosfaatrechten en grondgebonden groei.
Lees meer
03.07.2017 - Morrend aan het krimpen
Sinds 1 juni is het jongveegetal voor veel melkveebedrijven niet meer van toepassing. Het jongveegetal blijft echter wel gelden als jongvee ouder dan 35 dagen wordt afgevoerd naar een ander bedrijf in Nederland.
Lees meer
29.05.2017 - Eerste Kamer stemt in met Wet fosfaatrechten en grondgebonden groei melkveehouderij
Terwijl alle aandacht op dit moment uitgaat naar de uitvoering van de Regeling fosfaatreductieplan 2017 en de Tweede Kamer daarover met staatssecretaris Van Dam in debat ging, oordeelde de Eerste Kamer min of meer in de luwte over het stelsel van fosfaatrechten en het wetsvoorstel grondgebonden groei melkveehouderij. Beide wettelijke regelingen kregen de instemming van de Eerste Kamer. Aan invoering staat dus niets meer in de weg. Althans voor wat betreft de Wet grondgebonden groei melkveehouderij. Voor de invoering van het stelsel van fosfaatrechten is wel relevant of Nederland in 2018 opnieuw in aanmerking komt voor derogatie van de Nitraatrichtlijn. Dat is nog geen gelopen race. Dat hangt onder andere af van de resultaten die de Regeling fosfaatreductieplan 2017 oplevert.
Lees meer
29.05.2017 - Kavelruil maakt comeback
De vrijwillige kavelruil maakt na een sterke terugval in 2000-2003 een comeback. In de laatste vijf jaar is gemiddeld 7100 hectare landbouwgrond per jaar via dit instrument overgedragen.
Lees meer
24.05.2017 - Eerste Kamer keurt invoering fosfaatrechten goed
De invoering van een stelsel van fosfaatrechten voor de melkveehouderij per 1 januari 2018 is formeel rond. De Eerste Kamer nam dinsdag het wetsvoorstel met een kleine meerderheid aan.
Lees meer
22.05.2017 - Minder korting nodig in fosfaatreductieplan
De fosfaatreductie loopt harder dan verwacht. De derde tranche zal minder dan de maximale 20 procent reductie bedragen en een vierde tranche (met een reductie tot 40 procent) is niet nodig. Dat verwacht staatssecretaris Van Dam.
Lees meer
15.05.2017 - Kamerbrief MinFin: Fosfaatreductieplan melkveehouders 2017
Lees meer
15.05.2017 - Staat in beroep tegen uitspraak fosfaatreductie
De Staat gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter waarmee onlangs circa 50 melkveebedrijven zijn uitgezonderd van de fosfaatreductieregeling.
Lees meer
10.05.2017 - Staat in hoger beroep tegen fosfaatuitspraak
De staat gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter die onlangs zeventig boeren in het gelijk stelde in hun fosfaatprotest.
Lees meer
08.05.2017 - Bleker: ‘Derogatie 2017 opgeven zou een schande zijn’
De sector Vee & Logistiek is ook niet gebaat bij de situatie in de melkveehouderij rondom de fosfaatreductie. Daarom geeft voormalig staatssecretaris Henk Bleker zijn visie op de ontstane impasse, in zijn hoedanigheid als voorzitter van Vee & Logistiek.
Lees meer
08.05.2017 - Rechter kapittelt Staatssecretaris
Op verzoek van biologische, grondgebonden en gangbare melkveehouderijen en een vleesveehouderijbedrijf is de Voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag gevraagd om de Regeling fosfaatreductieplan 2017 in kort geding op zijn houdbaarheid te toetsen. Op 4 mei 2017 heeft de Voorzieningenrechter uitspraak gedaan. De landelijke, regionale en natuurlijk de vakpers heeft uitgebreid verslag gedaan van de uitkomst van het kort geding. U weet daarom al lang hoe het kort geding afliep. De staatssecretaris en de zuivelsector beraden zich. De overwegingen van de rechtbank overstijgen het belang van de bij het kort geding betrokken partijen. Daarom is het zinvol het oordeel van de Voorzieningenrechter onder de loep te nemen.
Lees meer
05.05.2017 - Rechtbank stelt fosfaatreductieplan deels buiten werking
De rechtbank Den Haag stelt het fosfaatreductieplan deels buiten werking. In ieder geval voor de melkveehouders die hebben meegedaan in een kortgedingprocedure van half april.
Lees meer
05.05.2017 - Rechter haalt streep door deel fosfaatrechten
Grondgebonden en biologische boeren hebben het kort geding tegen het fosfaatreductieplan gewonnen. Ook boeren die voor de peildatum investeringen deden worden vrijgesteld van de regeling. De rechter in Den Haag stelde alle 52 melkveehouders in de zes aangespannen zaken in het gelijk.
Lees meer
03.05.2017 - NMV: Van Dam politiek ter verantwoording roepen
De politieke partijen moeten demissionair staatssecretaris Van Dam ter verantwoording roepen, eist de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Zij reageert hiermee op de vrijdag aangekondigde wijziging in het fosfaatreductieplan.
Lees meer
02.05.2017 - Romijn: Fosfaatregeling complexer maar nog steeds functioneel
Met de laatste wijziging rond de fosfaatregelgeving wordt de regeling complexer voor melkveehouders maar is het nog steeds functioneel om het fosfaatreductiedoel te bereiken. Dit zegt Kees Romijn, voorzitter vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland.
Lees meer
02.05.2017 - Regeling fosfaatreductieplan 2017 opnieuw gewijzigd
Kort voor aanvang van het kort geding met betrekking tot de Regeling fosfaatreductieplan 2017 kondigde Staatssecretaris Van Dam aan de Regeling te beperken tot melkproducerende bedrijven. Aan de Tweede Kamer is kort daarna ook toegezegd om zeldzame huisdierrassen te ontzien. De beide aangekondigde wijzigingen zijn inmiddels vertaald in een wijziging van de Regeling. Om te voorkomen dat de afvoer van runderen naar niet langer onder de Regeling vallende bedrijven (bijvoorbeeld afvoer van jongvee naar jongveeopfokbedrijven) als reductie geldt, wordt een nieuw begrip geïntroduceerd: het jongveegetal. De Regeling wordt er niet overzichtelijker op. Wat zijn de kernaanpassingen in de Regeling?
Lees meer
25.04.2017 - Rechter buigt zich over fosfaatzaken
In Den Haag zijn drie kortgedingprocedures gevoerd tegen de fosfaatreductiemaatregelen. Op 4 mei volgen de uitspraken in deze zaken.
Lees meer
18.04.2017 - Fosfaatreductie melkvee: een turbulente week
Een selectie van door de Regeling fosfaatreductieplan 2017 getroffen bedrijven en de staatssecretaris van economische zaken ontmoetten elkaar op 12 april 2017 voor de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag. Inzet van de veehouders was om de Regeling vanwege onmiskenbare onverbindendheid buiten werking te doen stellen. Dit kort geding was echter zeker niet de enige ontwikkeling in het lastige en complexe dossier over groeiregulering van de melkveehouderij. Opnieuw liet de staatssecretaris de Tweede Kamer (in twee afzonderlijke brieven) weten de Regeling te gaan aanpassen. Enkele dagen eerder deed de staatssecretaris verslag van de bespreking van dit onderwerp in de vergadering van het Nitraatcomité op 29 maart 2017. En tot en met 1 april kon een verzoek worden gedaan om verhoging van het referentieaantal vanwege bijzondere omstandigheden. Hoe gaat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland daarmee om?
Lees meer
13.04.2017 - Roelof Joosten: kans op verplichte weidegang reëel
FrieslandCampina acht de kans op verplichte weidegang op termijn reëel. Dat zegt topman Roelof Joosten in het Financieele Dagblad.
Lees meer
12.04.2017 - 4 mei uitspraak in kort geding fosfaatreductieplan
De Haagse rechtbank verwacht op 4 mei uitspraak te doen in de procedures die zijn gevoerd over het fosfaatreductieplan voor de rundveehouderij.
Lees meer
04.04.2017 - Eerste Kamer akkoord wetsvoorstel beperking huwelijksgemeenschap
In navolging van de Tweede Kamer heeft de Eerste Kamer gisterenmiddag met de kleinst
mogelijke meerderheid (38 voor en 37 tegen) ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel van de
Tweede Kamerleden Swinkels, Recourt en Van Oosten om de omvang van de wettelijke
gemeenschap van goederen tussen echtgenoten/geregistreerd partners te beperken (33987).
Lees meer
30.03.2017 - Fosfaat juristenvoer in pachtwereld
Het juridisch getouwtrek tussen pachters en verpachters over eigendom van fosfaatrechten is losgebarsten. De reden? Er is veel geld mee gemoeid. Willem Bruil, specialist agrarisch recht en verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, schat in dat de pachter een sterker verhaal heeft. ''Rechtspraak is onvermijdelijk.''
Lees meer
27.03.2017 - Stoppersregeling melkveehouders rammelt
Met een ”stoppot” voor melkveehouders stuurt de overheid duizenden koeien naar de slacht. Een in elkaar geknutselde maatregel die niet zonder risico’s is, betoogt Annie Schreijer-Pierik.
Lees meer
28.02.2017 - Fosfaatreductie lastige puzzel
Het verkleinen van de rundveestapel kan beginnen. Alle regelingen zijn bekend. Het blijft wel een hele puzzel.
Lees meer
28.02.2017 - Bedrijfsontwikkeling dankzij grondruil
Grondruil kan planologische problemen oplossen die zich voordoen bij bedrijfsgroei. Dat geeft een agrarisch bedrijf de kans zich verder te ontwikkelen.
Lees meer
27.02.2017 - De veehouderij onder vuur
Deze week sprak de provincie Brabant de zorg uit, dat er zoveel boeren stopten in hun provincie, 500 Veehouders gaven aan te willen stoppen met hun bedrijf, de inschrijving op de subsidie voor melkveehouders om hun vee af te stoten werd ruim overschreven en het aantal zelfdodingen in de agrarische sector nam de laatste weken een vlucht. Hoe zou het toch komen dat zo ontzettend veel boeren het niet meer zien zitten?
Lees meer
27.02.2017 - Romijn: weidegang-ommezwaai Kamer teleurstellend
De Tweede Kamer heeft gisteren alsnog ingestemd met een motie van de Partij voor de Dieren om weidegang wettelijk te verplichten. Op 14 februari werd de motie van Esther Ouwehand nog verworpen door de Kamer. LTO-vakgroepvoorzitter Kees Romijn noemt het teleurstellend dat de Kamer binnen 9 dagen zo'n ommezwaai maakt.
Lees meer
17.02.2017 - Pachtgevecht om fosfaatrecht
Grondbezitters dreigen met een golf aan rechtszaken als melkveehouders die stoppen niet een deel van hun fosfaatrechten afstaan aan hun verpachters.
Lees meer
13.02.2017 - Stoppersregeling: € 276 per kalf en € 636 per pink
Deelnemers aan de stoppersregeling krijgen niet alleen een premie voor melkkoeien, maar ook voor jongvee. De premiebedragen zijn € 1.200 per koe, € 276 per kalf en € 636 per pink. Per koe kunnen 0,44 kalveren en 0,36 pinken worden aangemeld voor de regeling.
Lees meer
10.02.2017 - Geen discussie meer over perceelsgrens
De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BTG) moet in één overzichtelijke kaart duidelijk maken hoe perceelsgrenzen in Nederland lopen. Vanaf 2018 moet deze registratie gaan gelden. Dat raakt agrariërs direct. Daarom is LTO Nederland er nauw bij betrokken.
Lees meer
10.02.2017 - Verpachters willen afspraken rond fosfaatrechten
Goede afspraken zijn nodig rond het eigendomsrecht van fosfaatrechten, vindt Federatie Particulier Grondbezit (FPG). Als een pachter deelneemt aan de stoppersregeling, blijft er een melkveebedrijf over zonder fosfaatrechten. Dat bemoeilijkt een nieuwe pacht.
Lees meer
09.02.2017 - Aan de slag met fosfaatplan
Het fosfaatreductieplan kan doorgaan. De melkveestapel moet snel krimpen. De derogatie over 2017 is binnen, maar moet nog verdiend worden.
Lees meer
09.02.2017 - Fosfaatreductie bedreigt Nb-vergunning
De fosfaatreductieplannen voor melkveehouders hebben onverwachte bij-effecten voor reeds toegekende natuurwetvergunningen.
Lees meer
08.02.2017 - Lusten landgoed groter dan lasten
Landgoederenzone Dalfsen biedt kansen voor verschillende vormen van bedrijvigheid.
Lees meer
08.02.2017 - Meer melkveehouders in problemen
Voor een groep melkveehouders zijn zorgelijke tijden aangebroken nu de gevolgen van het fosfaatreductieplan en de fosfaatrechten duidelijk worden. De scherpere financieringseisen van banken helpen ook niet mee. 'Sommigen worden in 2017 al zo geslacht dat ze 2018 niet meer halen.'
Lees meer
06.02.2017 - Brussel akkoord met fosfaatreductieplan
De Europese Commissie gaat akkoord met het fosfaatreductieplan van de Nederlandse zuivelsector.
Lees meer
06.02.2017 - Derogatie 2017 behouden
Nederland behoudt de derogatie voor 2017. Daarover bereikte staatssecretaris Van Dam vrijdagavond overeenstemming met de Europese Commissie.
Lees meer
03.02.2017 - Meer melkveehouders in problemen
Voor een groep melkveehouders zijn zorgelijke tijden aangebroken nu de gevolgen van het fosfaatreductieplan en de fosfaatrechten duidelijk worden.
Lees meer
03.02.2017 - Melkveehouder dreigt natuurwetvergunning te verliezen door fosfaatreductie
Melkveehouders dreigen hun aangevraagde natuurbeschermingswetvergunningen voor bedrijfsuitbreiding te verliezen door de fosfaatreductieplannen in 2017.
Lees meer
03.02.2017 - Snel krimpen of toch die solidariteitsheffing betalen?
Elk moment kan het fosfaatreductieplan er liggen. De hoofdmoot is wel bekend, het wachten is op details.
Lees meer
02.02.2017 - Fosfaatreductie enkel via GVE-regeling
Het fosfaatreductieplan nadert zijn voltooiing. Veel is al duidelijk, maar er zijn ook nog steeds wijzigingen. De melkgeldregeling verdwijnt nu.
Lees meer
01.02.2017 - Pachtbedrijven onder druk
Grond is schaars en nieuwe langjarige pacht wordt weinig uitgegeven. Dat bedreigt de toekomst van pachtbedrijven en het drijft de pachtprijzen op.
Lees meer
31.01.2017 - Pachtbedrijf sterft uit
Reguliere pacht is qua areaal te belangrijk om teloor te laten gaan. Het is zaak de pachtsystematiek te herijken.
Lees meer
31.01.2017 - Samen met gemeente en Stivas zorgen we voor perspectief
Gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland is nauw betrokken bij de herinrichting van het Wieringerrandmeer. Twee jaar geleden toonde hij zich verheugd over de eerste twee kavelruilen, die een domino-effect teweeg moesten brengen.
Lees meer
30.01.2017 - Prangende vragen over fosfaatreductieplan
Snel krimpen of toch solidariteitsheffing betalen? Vragen en antwoorden over fosfaatreductieplan.
Lees meer
27.01.2017 - Stichting Netwerk Boerenkans Achterhoek | interview Ans Post
Boeren die met hun bedrijf om welke reden dan ook in nood verkeren, komen daar lang niet altijd mee naar buiten. ''De drempel om te praten over problemen is voor veel agrarische ondernemers te hoog'', stelt Ans Post, voorzitter van de stichting Netwerk Boerenkans Achterhoek. ''Om die reden willen wij erfbetreders mobiliseren om signalen op te pakken en deze binnen ons netwerk terug te koppelen. Zodat boeren sneller de hulp krijgen die ze nodig hebben.''
Lees meer
27.01.2017 - Netwerk Grondig bezorgd over derogatie
Netwerk Grondig maakt zich ernstig zorgen over het behoud van derogatie voor de Nederlandse melkveehouderij.
Lees meer
23.01.2017 - Mooie woorden, nog geen euro's
De positie van de boer in de keten kan worden versterkt, aldus het rapport-Veerman. De Europese Commissie studeert op wetgeving. De prijsvorming moet inzichtelijker worden.
Lees meer
17.01.2017 - Het fosfaatreductieplan gaat werken
Het melkveefosfaatdossier zorgt voor verdeeldheid. Toch wist LTO-voorman Kees Romijn resultaat te boeken. ''Het leek soms bijna onmogelijk.''
Lees meer
16.01.2017 - Fosfaatdossier dwarsboomt doelen weidegang
Het aantal bedrijven dat weidegang toepast is afgelopen seizoen licht gestegen, maar een daling lijkt gezien het fosfaatdossier niet te voorkomen.
Lees meer
16.01.2017 - Fosfaatreductiejaar 2017
Ondanks een goede melkprijs zal 2017 veel veehouders hoofdbrekens opleveren.
Lees meer
16.01.2017 - Handel in fosfaatrechten komt weer los
Het fosfaatrechtenstelsel werd vorige maand bij wet bekrachtigd. Het zorgt voor een voorzichtige opleving van de handel in fosfaatrechten.
Lees meer
09.01.2017 - Derogatie vrijwel zeker veilig
Het is vrijwel zeker dat de derogatie voor 2017 behouden blijft. Dit maakt voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij op uit signalen die hij krijgt vanuit Brussel.
Lees meer
03.01.2017 - Brief Staatssecretaris aan Tweede Kamer: maatregelenpakket fosfaatreductie
De Staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, schreef op 30 december 2016 een brief aan de Tweede Kamer met het onderwerp 'maatregelenpakket fosfaatreductie'.
Lees meer
02.01.2017 - Borging plan ZuivelNL met ministeriële regeling landbouwwet
Staatssecretaris Martijn van Dam werkt aan een borging van het fosfaatreductieplan van ZuivelNL in de vorm van een ministeriële regeling. Dat laat hij aan de kamer weten in de vorm van een brief.
Lees meer
28.12.2016 - Fosfaatstelsel eerlijker en evenwichtiger
De Tweede Kamer wil boeren die nog plaatsingsruimte hebben volledig compenseren voor de generieke korting. Ook komt ze tegemoet aan bedrijven die in de problemen komen als ze niet als knelgeval erkend worden. De korting zal echter niet boven de 8 procent uitkomen, verwacht LTO Nederland.
Lees meer
27.12.2016 - Pacht: bedrijfsmatige landbouw
Sinds 2007 is in de wettelijke regeling over pacht (titel 7.5 Burgerlijk Wetboek) opgenomen dat er alleen sprake is van pacht als het gepachte wordt gebruikt voor een bedrijfsmatige exploitatie van een landbouwbedrijf.
Lees meer
27.12.2016 - VASN op de beurs in het najaar 2016
In het najaar van 2016 heeft de VASN op de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg, Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem en de Noord-Nederlandse Landbouwbeurs in Leeuwarden gestaan.
Lees meer
20.12.2016 - Fosfaatrechten stap dichterbij
Het wetsvoorstel fosfaatrechten is aangenomen door de Tweede Kamer. Nu is er wat meer duidelijkheid voor de melkveehouderij. De feiten op een rij.
Lees meer
19.12.2016 - Fosfaatreductieplan zuivel biedt ruimte aan groeiers
Het fosfaatreductieplan van de zuivelsector gaat via twee sporen werken: een melkgeldregeling en een GVE-reductieregeling. Het stelsel biedt ruimte voor nieuwe bedrijven of groeiende bedrijven om tegen een premie uit te breiden.
Lees meer
14.12.2016 - Kamer akkoord met fosfaatrechten
Onder voorwaarde dat (bijna-) grondgebonden bedrijven ontzien worden bij de generieke korting, steunt de Tweede Kamer de fosfaatrechten.
Lees meer
13.12.2016 - Voldoende vermogen, toch failliet
Nu de melkprijs stijgt, lijken de ergste zorgen in de melkveehouderij voorlopig voorbij. Toch valt het woord 'faillissement' steeds vaker.
Lees meer
12.12.2016 - Korten op fosfaatrechten op drie manieren
Tegelijk met de invoering van fosfaatrechten voor melkveebedrijven in 2018 wordt een zogenoemde generieke korting toegepast. Voor welke bedrijven geldt deze korting en op welke wijze worden melkveehouders zonder onbenutte fosfaatruimte in 2015 gekort?
Lees meer
09.12.2016 - Tweede Kamer gepikeerd over optreden Van Dam
Kamerleden van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en SGP zijn gepikeerd over het optreden van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) over de staatssteunkwestie. Dat blijkt uit de negen pagina's vragen die de partijen hebben gesteld over de staatssteunkwestie.
Lees meer
09.12.2016 - Fosfaatrecht geen 4.000 tot 5.000 euro waard
Fosfaatrechten zijn straks geen 4.000 tot 5.000 euro per koe waard. Banken willen fosfaatrechten kort financieren. Dat betekent een aflossingstermijn van 5 tot 7 jaar. Daar past een waarde van ongeveer 1.500 euro eerder bij.
Lees meer
08.12.2016 - Rabo: grondgebonden bedrijven dupe van bankregels
Grondgebonden akkerbouw en de melkveehouderij worden de dupe van doorvoering van nieuwe bankenregels. Directeur Food & Agri Ruud Huirne van de Rabobank roept Europarlementariërs op maximale invloed aan te wenden, om banken meer vrijheid te geven in de kredietverlening.
Lees meer
08.12.2016 - Overzicht belangrijkste aanpassingen fosfaatrechtenwet
Dinsdag stemde de Tweede Kamer over de wet grondgebondenheid melkveehouderij (die nog door de toenmalige staatssecretaris Dijksma was opgesteld) en de fosfaatrechtenwet van de huidige staatssecretaris, Martijn van Dam. Melkvee.nl zet de belangrijkste aanpassingen nog een keer op een rij.
Lees meer
07.12.2016 - Kamer akkoord met fosfaatrechten
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van het fosfaatrechtenstelsel in 2018.
Lees meer
05.12.2016 - Ruim helft heeft geen opvolger
De bedrijfsopvolgingscijfers van CBS blijken minder dramatisch dan gedacht. Zo is het percentage opvolgers hoger dan tien jaar geleden.
Lees meer
02.12.2016 - Fosfaatrechten: grondgebonden bedrijf ontzien
De Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel voor invoering van fosfaatrechten. De wet wordt wel aangepast zodat grondgebonden bedrijven en bedrijven met een klein fosfaatoverschot worden ontzien bij de generieke korting die in 2018 wordt doorgevoerd.
Lees meer
30.11.2016 - Fosfaatplan zuivelsector ontziet niet-groeiers
De zuivelsector zal melkveebedrijven die niet of nauwelijks zijn gegroeid, zoveel mogelijk ontzien bij de maatregelen om de fosfaatproductie te verminderen.
Lees meer
25.11.2016 - Van Dam blijft vaag over inzet in Brussel
Staatssecretaris van Dam weigert de Tweede Kamer precies te vertellen met wie hij persoonlijk in Brussel heeft gesproken om de derogatie voor Nederland te behouden.
Lees meer
24.11.2016 - Recensie Ans Post over proefschrift Kavelruil, Europees Tijdschrift Agrarisch Recht
De recensie van Ans Post over het proefschrift Kavelruil is internationaal gegaan. U kunt deze vinden in het Europees Tijdschrift over Agrarisch Recht.
Lees meer
21.11.2016 - Grond kopen is voor steeds minder boeren weggelegd
Grond kopen is voor steeds minder boeren weggelegd. Ze willen wel, maar krijgen de financiering niet rond. Verdere prijsdaling wordt verwacht.
Lees meer
21.11.2016 - Gemiddeld 10 koeien inleveren per bedrijf
Op basis van het vandaag afgesproken fosfaatreductieplan zal elk melkveebedrijf gemiddeld 10 tot 11 koeien moeten inleveren, zo rekent voorzitter Kees Romijn (foto) van de LTO-vakgroep Melkveehouderij voor.
Lees meer
18.11.2016 - Maatregelenpakket fosfaatreductie bekend
Het maatregelenpakket waarmee in 2017 onder het fosfaatplafond moet worden gekomen, is bekendgemaakt. Het voorziet in een fosfaatdaling van in totaal 8,2 miljoen kilo. Daarvan wordt naar verwachting 1,7 miljoen kilo via het voerspoor bereikt, 2,5 miljoen via een stoppersregeling en 4 miljoen via een zuivelplan.
Lees meer
17.11.2016 - Van Dam: principeakkoord over fosfaatvermindering
Er is een principeakkoord over het totaalpakket voor de vermindering van de fosfaatproductie in de melkveehouderij in 2017. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) na een urenlang overleg met vertegenwoordigers van de zuivelsector.
Lees meer
15.11.2016 - Geen akkoord is beter dan een slecht akkoord
Pachters en verpachters komen niet tot een nieuw pachtakkoord waar beide partijen mee uit de voeten kunnen. Een gesprek met Piet van der Eijk van de Bond van Landpachters.
Lees meer
11.11.2016 - Uitstel fosfaatrechten door verschil in visies
Langzaam worden steeds meer details bekend over het fosfaatrechtenstelsel. Verschil van inzicht tussen Nederland en Brussel veroorzaakte uitstel.
Lees meer
09.11.2016 - Alle ballen op de koplopers sector
Alleen steun voor de 30% koplopers in duurzame veehouderij en nationaal regisseur verduurzaming moeten de duurzaamheidsslag vlot trekken.
Lees meer
04.11.2016 - Van Dam werkt aan plan voor behoud derogatie
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken (EZ) en LTO-voorzitter vakgroep melkveehouderij Kees Romijn hopen dat er eind volgend week op een speciale derogatietop een eerste plan ligt om de derogatie te behouden. Daarbij zullen het ministerie van EZ, LTO Nederland, de zuivelsector en andere belanghebbenden moeten samenwerken.
Lees meer
02.11.2016 - Negatief marktsentiment aanleiding om te werken aan zichtbaarheid
Het marktsentiment in de veehouderij is momenteel vrij negatief. Sommige bedrijven besluiten om deelname aan een beurs daarom te laten schieten. Voor anderen is zo'n dipje een goed moment om een stand bij de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg in te richten. ''Juist nu werken aan zichtbaarheid''.
Lees meer
02.11.2016 - Verlies derogatie komt op 480.000 melkkoeien
Of Nederland de derogatie verliest of behoudt, de melkveehouderij betaalt een prijs. Behoud kost pakweg 175.000 runderen om onder het fosfaatplafond te blijven. Verlies komt neer op de productie van 480.000 melkkoeien en dan ook nog een 'sneeuwbaleffect'.
Lees meer
01.11.2016 - Noodzaak dringt door tot sector
De melkveehouderij is ervan doordrongen dat het zelf weer onder het fosfaatplafond moet komen. De sector heeft daardoor maar weinig harde maatregelen tot zijn beschikking.
Lees meer
31.10.2016 - Sector heeft duurzame roerganger nodig
Een nationaal regisseur moet de leiding krijgen over de verduurzaming van de veehouderij. Voorlopers in de sector moeten daarnaast worden bevoordeeld bij het verdelen van subsidies en leningen. De verduurzaming van de veehouder moet door deze ingrepen een flinke duw in de rug krijgen.
Lees meer
27.10.2016 - Worsteling voor vermindering fosfaat
Derogatie behouden vereist minder fosfaatproductie in 2017. Verkenning van acht opties leert dat dit een bijna onmogelijke opgave is.
Lees meer
27.10.2016 - Schrappen van beursdag hoeft niet
Het aantal intensieve veehouders daalt. Dat heeft ook zijn weerslag op beursbezoek. Dit jaar wordt voor de twintigste keer de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) gehouden in Hardenberg. In een vrijwel ongewijzigde formule met als steekwoorden: gezellig, relatiebeheer, eten en drinken. Wat vinden standhouders?
Lees meer
26.10.2016 - Nu actie vereist voor derogatie
Sectorbreed klinkt de roep om snel met ingrepen te komen die ervoor zorgen dat de derogatie voor Nederland behouden blijft. Zuivelsector én overheid moeten daarbij de regie in handen nemen.
Lees meer
25.10.2016 - Waarschuwing na fosfaatrechten debacle
„Wat te doen nu de sector op zijn kop staat en niemand meer weet waar hij of zij aan toe is? Blijf zitten waar je zit en verroer je niet. Geef alleen geld uit als dat echt nodig is, bezuinig op jongvee en voer ‘minder efficiënte’ koeien sneller af”, zo is de aanbeveling van Niek Groot Wassink werkzaam bij DLV Advies. „Daarentegen is het hoog tijd dat we niet meer over ons heel laten lopen, het tij moet keren.”
Lees meer
25.10.2016 - Sector moet verantwoordelijkheid nemen, ook de veevoerindustrie
De hele sector moet zijn verantwoordelijkheid nemen, ook de veevoerindustrie, nu voor Nederland de derogatie op het spel staat als de veehouderij niet onder het fosfaatplafond komt.
Lees meer
24.10.2016 - Melkveesector is zelf weer aan zet
De afwijzing van het stelsel van fosfaatrechten is een schok voor de Nederlandse melkveehouderij. De overheid slaagt er zo niet in om de fosfaatproductie onder het plafond te brengen. Volgens staatssecretaris Martijn van Dam moeten de boeren het nu zelf oplossen. Maar drie jaar geleden is de sector daar ook niet in geslaagd.
Lees meer
24.10.2016 - De derogatie is nu ver weg
Door het uitstel van het fosfaatrechtenstelsel staat de derogatie op het spel. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) zegt dat de sector nu zelf aan zet is om in 2017 weer onder het fosfaatplafond te komen.
Lees meer
24.10.2016 - 'Verraste' Van Dam onder vuur
Kamerleden en LTO Nederland zijn verbolgen over het uitstel met een jaar van het fosfaatrechtenstelsel.
Lees meer
19.10.2016 - Invoering fosfaatrechten uitgesteld naar 1 januari 2018
Door een Brussels 'nee' is invoering van de fosfaatrechten een jaar uitgesteld. De derogatie is onzeker. De veehouderij is in rep en roer.
Lees meer
19.10.2016 - Column Pieter Jan Thibaudier (melkveehouder) over uitstel fosfaatrechten
De fosfaatrechten worden met een jaar uitgesteld en de derogatie staat op de helling.
Lees meer
19.10.2016 - Gevaarlijke chaos door uitstel fosfaatrechten
Staatssecretaris Van Dam heeft kennelijk verzuimd tijdig in Brussel te checken of de invoering van het fosfaatrechtenstelsel wel strookt met Europese regels.
Lees meer
18.10.2016 - Fosfaatwet onder vuur van juristen
De Fosfaatwet rammelt, stelt advocate Jacoline Kroon. Kritiek van de RvS werd genegeerd. Beperkte knelgevallenregeling is juridisch niet houdbaar.
Lees meer
18.10.2016 - Bond van Landpachters wil snel oplossing pachtdiscussie
De Bond van Landpachters (BLHB) wil dat staatssecretaris Martijn van Dam hun eerdere plan over herziening van het pachtstelsel direct gaat invoeren. Een brief met deze strekking ligt op de deurmat van Van Dam. Van Dam heeft eerder al aangegeven een bemiddelaar aan te wijzen om de pachtdiscussie weer vlot te trekken. Wie het wordt, is nog niet bekend.
Lees meer
17.10.2016 - Onderzoek Hogeschool Windesheim naar familiekant van bedrijfsovername
De familie Waterink doet mee aan het onderzoek van Hogeschool Windesheim naar de familiekant van bedrijfsovername. 'Door het onderzoek praten we op gezette tijden met elkaar over wat bedrijfsovername betekent in het gezin', zegt Albert Waterink.
Lees meer
17.10.2016 - Brief Staatssecretaris aan Tweede Kamer inzake wijziging Meststoffenwet
Martijn van Dam, Staatssecretaris van Economische Zaken, heeft een brief geschreven aan de Tweede Kamer om toelichting te geven bij het wetsvoorstel tot wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten.
Lees meer
17.10.2016 - Invoering fosfaatrechten jaar uitgesteld
De invoering van het fosfaatrechtenstelsel wordt met een jaar uitgesteld, naar 2018. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Hij is genoodzaakt het wetsvoorstel fosfaatrechten aan te passen, omdat het huidige voorstel niet voldoet aan de Europese eisen voor staatssteun.
Lees meer
14.10.2016 - Fosfaatrecht doet iedereen pijn
Staatssecretaris Van Dam houdt de knelgevallenregeling en de compensatie grondgebonden bedrijven beperkt om de generieke korting zo laag mogelijk te houden.
Lees meer
14.10.2016 - Fosfaatrechten een jaar uitgesteld
De invoering van de fosfaatrechten wordt met een jaar uitgesteld naar 1 januari 2018. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam donderdag in een brief aan de tweede kamer.
Lees meer
13.10.2016 - Het boerenbedrijf is een way of life
'Als agri-notaris ben je zowel een specialist als een generalist', vindt bestuurslid Govert Jan Hoogenboom van de Vereniging voor Agrarische Specialisten in het Notariaat (VASN).
Lees meer
11.10.2016 - Stivas en Kadaster partners
Stivas en het Kadaster gaan nauw samenwerken bij projecten voor agrarische structuurverbetering. Beide organisaties tekenen hiervoor deze maand een samenwerkingsovereenkomst.
Lees meer
03.10.2016 - Wegwijs in woud van mestregels
Een grote veedichtheid, intensief grondgebruik en aanscherping van milieueisen hebben het Nederlandse mestbeleid doen uitdijen tot een ongekende berg regels.
Lees meer
03.10.2016 - Het wetsvoorstel fosfaatrechten melkvee: Tweede Kamer aan zet
Bij brief van 8 september heeft staatssecretaris Van Dam het wetsvoorstel fosfaatrechten melkvee naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede Kamer is druk doende met de voorbereiding van de inhoudelijke behandeling en heeft de schriftelijke voorbereidingsronde al afgerond.
Lees meer
03.10.2016 - Kamer komt met suggesties over fosfaatrechten
De Tweede Kamer is met een schriftelijke vragenronde officieel begonnen met de behandeling van het wetsvoorstel fosfaatrechten.
Lees meer
27.09.2016 - Profileren wordt steeds belangrijker - interview met Ans Post in BMN Vakbond
Ans Post (bestuurslid VASN) is geïnterviewd door de Bond van Medewerkers in het Notariaat (BMN Vakbond).
Lees meer
27.09.2016 - Generieke korting wetsvoorstel Fosfaatrechten slechts een onzekerheid
De inhoud van het wetsvoorstel Fosfaatrechten voor melkvee is bijna 2 weken oud. Ultieme duidelijkheid is er voorlopig nog niet over de fosfaatrechten voor melkvee. Dat vanaf 1 januari 2017 de wet van kracht wordt lijkt vrij zeker. Er is veel te doen over de generieke korting.
Lees meer
26.09.2016 - Einde gezinsbedrijf is in zicht
Het verhaal van José Bongen-Hartemink uit Heelweg vorige week om het melkveebedrijf te verkopen sloeg in als een bom. Zij en haar echtgenoot zagen geen perspectief meer. Begrijpelijk gezien wat er de laatste jaren op de sector is afgekomen.
Lees meer
26.09.2016 - Melkveehouderij in de rats over fosfaatrechten
Melkveehouders zijn geschrokken van het wetsvoorstel fosfaatrechten. Mede hierdoor verwachten Rabobank en LTO een golf van bedrijfsbeëindigingen.
Lees meer
10.08.2016 - De nieuwe groeimethode
De grondgebondenheidseis drijft melkveehouders en akkerbouwers in elkaars armen. Vergaande samenwerking levert winst voor beiden op.
Lees meer
10.08.2016 - Veehouders vinden de rem niet
De AMvB grondgebonden groei melkveehouderij zou dit jaar al een eerste rem zetten op het aantal dieren. Toch kwamen er in het eerste kwartaal nog 12.000 koeien bij.
Lees meer
09.08.2016 - Pachtpartijen nog eens om tafel
Alle partijen die eerder betrokken waren bij gesprekken over vernieuwing van het pachtstelsel, gaan opnieuw met elkaar om tafel. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) wil dat er een breedgedragen akkoord komt.
Lees meer
29.06.2016 - Obligatoire rechten niet vervallen door titelzuiverende werking van ruilverkaveling
V heeft in 2001 een perceel grond overgedragen aan K. In de betreffende leveringsakte is onder meer een vergoedingsregeling inclusief kettingbeding en boeteclausule ten gunste van V opgenomen voor het geval in de toekomst specie wordt gewonnen uit het perceel. Thans stelt V voor de Rechtbank dat K de boete is verschuldigd omdat K het perceel heeft overgedragen aan een derde zonder in de leveringsakte het speciebeding en kettingbeding op te nemen. Als verweer voert K onder meer aan dat het perceel in 2006 is betrokken bij een ruilverkaveling zodat door de titelzuiverende werking het kettingbeding is vervallen.
Lees meer
13.06.2016 - Melkveehouders ontvangen dit najaar overzicht fosfaatrechten
Dit najaar ontvangen alle melkveehouders van RVO.nl een overzicht met het aantal toegekende fosfaatrechten. Het wetsvoorstel fosfaatrechten ligt voor advies bij de Raad van State. Na het zomerreces wordt het behandeld door de Tweede Kamer, tegelijk met het wetsvoorstel Grondgebonden groei.
Lees meer
13.06.2016 - Vrij ondernemerschap van boeren wankelt
Duurzaamheid, duurzaamheid, duurzaamheid. Het woord valt geregeld tijdens het vraaggesprek met Jan Jacob van Dijk, Gelders provinciebestuurder en verantwoordelijk voor vitaal platteland (natuur, landbouw), recreatie en toerisme en energietransitie. Boeren zijn nodig om aan de Europese duurzaamheidsdoelen in 2020 te voldoen, meent Van Dijk. Een nieuw Gelders duurzaam landbouwbeleid - het Plussenbeleid - ligt daarom ter goedkeuring bij de Gelderse Staten. Als het aan Van Dijk ligt, gaat per 2017 het nieuwe veehouderijbeleid in.
Lees meer
07.06.2016 - Boer moet meer doen voor subsidie
Staatssecretaris Martijn van Dam wil het Europees landbouwbeleid meer richten op innovatie en maatschappelijke diensten.
Lees meer
06.06.2016 - Grond kwijt zonder het te weten
Grondeigenaren moeten na invoering van de Omgevingswet in 2018 op hun hoede zijn. De grond kan dan zonder rechterlijke toetsing onteigend worden als niet op tijd bezwaar is gemaakt.
Lees meer
06.06.2016 - Forse stijging pachtnormen in 2016
De pachtprijs stijgt fors in melkveegebieden en gebieden met zetmeelbedrijven. Alleen in de IJsselmeerpolders en Zuidwest Nederland daalt de pachtprijs.
Lees meer
31.05.2016 - VASN op de Land- en Tuinbouwbeurs in Zelhem
VASN is vertegenwoordigd op de Land- en Tuinbouwbeurs in Zelhem op 31 mei, 1 juni en 2 juni 2016. Op deze beurs wordt aan agrarisch ondernemers duidelijk gemaakt dat er agrarisch specialisten zijn in het notariaat en dat het belangrijk is om naar een dergelijke specialist te gaan. Dit zorgt voor meer bekendheid van VASN bij (agrarisch) ondernemers.
Lees meer
13.05.2016 - Impasse in pachtersland
Prijsregulering of niet? Daarover gaapt een kloof tussen pachters en verpachters. Gevolg: voorlopig geen nieuw pachtbeleid, terwijl dat wel nodig is.
Lees meer
11.05.2016 - Pacht: Den Haag aan zet
Het ministerie gaat de resultaten van het 'Akkoord van Spelderholt' bestuderen. "We hopen wel dat alle partijen alsnog aan boord komen'', laat een woordvoerder van staatssecretaris Martijn van Dam weten.
Lees meer
11.05.2016 - Regeling voor knelgevallen wringt al
Gedupeerde melkveehouders krijgen compensatie bij de toekenning van fosfaatrechten. Maar waar haalt Van Dam de benodigde kilo's fosfaat vandaan?
Lees meer
10.05.2016 - Eindakkoord over pachtrecht
Belangenorganisaties van pachters en verpachters hebben een eindakkoord bereikt over de herziening van het pachtrecht. Daarmee kan het vorig jaar vastgelopen Akkoord van Spelderholt toch als een compleet pakket worden voorgelegd aan de politiek.
Lees meer
10.05.2016 - Pachtorganisaties blokkeren nieuw Akkoord van Spelderholt
Bond van Landpachters en NAJK zijn het niet eens met herziening pachtstelsel.
Lees meer
26.04.2016 - Meldpunt grondverlies heeft effect
De AMvB grondgebonden groei melkveehouderij gaat uiteindelijk over in een wet. Deze week is er een wijziging op het wetsvoorstel voor de AMvB naar de Tweede Kamer gestuurd.
Lees meer
26.04.2016 - Geen afroming fosfaatrecht bij overdracht in familie
Afroming van fosfaatrechten bij bedrijfsoverdracht in de familie lijkt van de baan. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wil dat opnemen in het wetsvoorstel voor de invoering van fosfaatrechten voor melkvee.
Lees meer
25.04.2016 - Geen afroming fosfaatrechten
Staatssecretaris Martijn van Dam gaat weinig wijzigen aan zijn wetsvoorstel voor melkveefosfaatrechten dat voor de zomer naar de kamer gaat.
Lees meer
22.04.2016 - Nieuw pachtakkoord: LTO voor, NAJK tegen
Belangenorganisaties van pachters en verpachters hebben vrijdag alsnog een akkoord bereikt over de herziening van het pachtrecht. LTO behoort bij de ondertekenaars van het eindakkoord. BLHB (Bond van Landpachters en eigen grondgebruikers) en het NAJK stemden tegen.
Lees meer
21.04.2016 - Mogelijk geen afroming bij grondgebonden bedrijven
Staatssecretaris Van Dam zet erop in dat grondgebonden bedrijven netto geen fosfaatrechten hoeven af te romen. Dat vertelde hij donderdag tijdens het melkveedebat aan de Tweede Kamer.
Lees meer
20.04.2016 - Vragen en antwoorden over fosfaatrechten
WAT is de impact van fosfaatrechten voor mijn bedrijf? Dat was de insteek van het webinar Fosfaatrechten voor melkveehouders op 24 maart. Tijdens deze studiebijeenkomst konden deelnemers live vragen stellen en kregen ze antwoord van medewerkers van LTO, Accon Avm en Farmel.
Lees meer
19.04.2016 - We moeten de problemen nú aanpakken
Een voortrekkersrol heeft Rabobank-directeur Ruud Huirne in twee toonzettende veehouderijcommissies. ''We moeten de problemen nú aanpakken.''
Lees meer
12.04.2016 - Fors meer mengvoer rundvee
De groei in het aantal melkkoeien in 2015 als gevolg van de afschaffing van het melkquotum heeft ook de mengvoederbranche geen windeieren gelegd. De afzet van varkensvoer daalde licht, terwijl de afzet van pluimveevoer stabiel bleef.
Lees meer
12.04.2016 - LTO: opkoop rechten voorbarig
De opbloeiende handel in varkensrechten en fosfaatrechten voor melkvee is 'voorbarig', stelt voorzitter Kees Romijn van de LTO-vakgroep Melkveehouderij.
Lees meer
12.04.2016 - Het fosfaatrechten-prijzencircus vliegt uit de bocht
De inkt van de fosfaatbrief van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) is nog maar amper droog of de handelaren schreeuwen van de daken dat de eerste rechten al zijn verkocht, merkt adviseur Gerard Willems van ZLTO: 'Het prijzencircus is begonnen.'
Lees meer
11.04.2016 - Melkveehouders kijken alweer vooruit
Terwijl de gevolgen van de fosfaatrechten voor de individuele ondernemer groot kunnen zijn, kijken veel melkveehouders alweer vooruit. Dat bleek deze week ook tijdens de eerste bijeenkomsten van ZLTO over dit onderwerp. Volgende week starten die van LLTB.
Lees meer
08.04.2016 - Redelijk draagvlak voor fosfaatrecht onder Nederlandse melkveehouders
Er lijkt onder de Nederlandse melkveehouders een redelijk draagvlak te bestaan voor de invoering van fosfaatrechten. Net iets meer dan de helft staat niet uitgesproken negatief tegenover de komst van de fosfaatrechten. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant onder ruim 1.300 melkveehouders.
Lees meer
08.04.2016 - Fors meer kosten als derogatie wegvalt
Geen derogatie vanaf 2018? Dan stijgen de mestafzetkosten met € 116 miljoen en kan 20 procent minder vee gehouden worden. Dat becijferde LEI Wageningen UR.
Lees meer
31.03.2016 - Nieuwe stallen staan straks halfleeg
Na afschaffing van het melkquotum, vorig jaar april, investeerden veel boeren in een grotere of nieuwe stal voor extra melkkoeien. Nu blijkt echter dat de melkveesector te veel mest produceert. Dat betekent dat de melkveestapel moet inkrimpen en de stallen straks halfleeg staan.
Lees meer
23.03.2016 - VVD: Komst fosfaatrecht is nodig
„Een moeilijke keuze, die kan rekenen op onze steun. Het is goed dat er nu duidelijkheid is.” Dat zegt VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders in een reactie op de brief die staatssecretaris Martijn van Dam aan de Tweede Kamer over de invulling van fosfaatrechten.
Lees meer
22.03.2016 - Het areaal reguliere pacht krimpt
Het areaal geliberaliseerde pacht, waar geen prijstoets geldt, is in 2015 met 30 procent gegroeid, blijkt uit cijfers van het CBS.
Lees meer
22.03.2016 - Subsidieregeling voor jonge landbouwers
Voor de Jonge Landbouwersregeling kan tot 15 april 2016 subsidie worden aangevraagd.
Lees meer
21.03.2016 - SNM en NMV stapten uit onderhandelingen fosfaat
Stichting Natuur en Milieu (SNM) stapte donderdag op uit het overleg met de regiegroep en staatssecretaris Van Dam over fosfaatrechten. De Nederlandse melkveehoudersvakbond NMV was helemaal niet bij het overleg aanwezig.
Lees meer
18.03.2016 - KringloopWijzer roept nog vele vragen op onder melkveehouders
Het werken met de KringloopWijzer is voor veel melkveehouders nog geen gemeengoed.
Lees meer
17.03.2016 - Samenvoeging Wet natuurbescherming
De Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet en de Boswet worden samengevoegd in de nieuwe Wet natuurbescherming.
Lees meer
16.03.2016 - Fosfaatrecht hakt erin op melkveebedrijf
Door fosfaatrechten moet de melkveestapel mogelijk 160.000 koeien krimpen.
Lees meer
15.03.2016 - CDA: Invoering fosfaatrecht gaat pijn doen
De invoering van fosfaatrechten gaat pijn doen op familiebedrijven in de melkveehouderij. Dat verwacht CDA-woordvoerder Landbouw Jaco Geurts.
Lees meer
15.03.2016 - LTO: Fosfaatplan treft gemiddeld bedrijf het hardst
Iedere melkveehouder voelt zich benadeeld, maar de gemiddelde veehouder zal het meest geraakt worden in het voorgestelde fosfaatrechtenstelsel. Zo stelt melkveehouderijvoorman Kees Romijn van LTO Nederland.
Lees meer
14.03.2016 - SGP stemt tegen huidige voorstel fosfaatrechten
De SGP is erg kritisch over het plan van fosfaatrechten zoals staatssecretaris Van Dam het voorstelt. Volgens de partij zullen melkveehouders de dupe worden van dit plan doordat iedereen, of ze nu gegroeid zijn of niet, voor een deel fosfaatrechten moet inleveren.
Lees meer
14.03.2016 - Fosfaatrechten: de tien belangrijkste punten
Staatssecretaris Van Dam verschafte gisteren meer duidelijkheid over het fosfaatrechtenstelsel.
Lees meer
11.03.2016 - Wiegersma: laatste overleg show voor de bühne
De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) was donderdag niet aanwezig bij het laatste overleg tussen staatssecretaris Van Dam en de regiegroep fosfaatrechten. „Wij hadden ons punt al gemaakt in eerdere overleggen. Dit laatste overleg ging nergens meer om en was een show voor de bühne”, aldus voorzitter Harm Wiegersma.
Lees meer
10.03.2016 - Grondig: grote winst voor grondgebonden boeren
Grondgebonden bedrijven worden in het fosfaatrechtenstelsel niet generiek gekort. Dat is volgens Diana Saaman, voorzitter van het Netwerk Grondig, een grote winst.
Lees meer
09.03.2016 - Voorstel BLHB legt liberale pacht aan banden
De BLHB, de Bond van Landpachters, komt met een nieuw voorstel over pachtwetgeving. Ze wil dat de regering met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) de prijzen van geliberaliseerde pacht aan banden legt. ''Dit is de oplossing voor de problematiek van kortlopende pachtovereenkomsten'', stelt voorzitter Piet van der Eijk.
Lees meer
09.03.2016 - Fosfaatrecht gaat in 2017 van kracht
Donderdag 3 maart 2016 maakte staatssecretaris Van Dam zijn plannen bekend voor het per 1 januari 2017 in te voeren stelsel van fosfaatrechten.
Lees meer
09.03.2016 - Het mes gaat in de melkveestapel
De melkveestapel moet kleiner. Dat is de belangrijkste conclusie uit het plan van staatssecretaris Martijn van Dam voor invoering van fosfaatrechten.
Lees meer
09.03.2016 - Het actualiseren van modellen is een prioriteit
Het agrarisch recht is een bijzondere tak van sport. Van notarissen in het buitengebied wordt daarom verwacht dat ze niet alleen affiniteit hebben met de agrarische praktijk, maar ook op de hoogte zijn van de laatste relevante juridische ontwikkelingen. De Vereniging voor Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN) steunt haar leden hierin door ze onder meer te voorzien van nieuwe en geactualiseerde modellen.
Lees meer
09.03.2016 - Opeens weet je het: je wordt bioboer
Honderden Nederlandse melkveehouders willen maar wat graag overstappen naar de productie van biologische melk. Biologische zuivel is niet aan te slepen. Dat tekort levert aantrekkelijke prijzen op, terwijl de prijs voor gewone melk juist keldert. Maar bioboer word je niet van de ene op de andere dag.
Lees meer
08.03.2016 - Duidelijkheid over invulling van het fosfaatrechtenstelsel
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft met de melkvee- en zuivelsector overeenstemming bereikt over de invulling van het fosfaatrechtenstelsel. De gemaakte afspraken moeten ertoe leiden dat de in Nederland geproduceerde hoeveelheid fosfaat – als bestanddeel van mest – weer onder het Europese maximum komt, en blijft. Het fosfaatrechtenstelsel gaat op 1 januari 2017 in.
Lees meer
08.03.2016 - Fosfaatrechten zijn een historische fout
Hoe heeft het zo ver kunnen komen met de fosfaatrechten? Als aanleiding wordt genoemd het beteugelen van de groei in de melkveehouderij.
Lees meer
08.03.2016 - Fosfaatrechten zijn productiebeperkend voor de melkveesector
Fosfaatrechten zijn productiebeperkend voor de melkveesector en zetten de Nederlandse concurrentiepositie onder druk. Toch zouden melkveehouders een voorbeeld kunnen nemen aan varkenshouders door efficiënter te voeren en zo beter op hun fosfaatproductie te sturen.
Lees meer
07.03.2016 - Meningsverschillen over de fiscale afwikkeling van de handel in betalingsrechten
De Belastingdienst en de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB) zijn het niet eens over de manier waarop de betalingsrechten uit het GLB moeten worden verwerkt in de administratie van agrarische ondernemers. De VLB wil dat de waardevermindering sneller verloopt.
Lees meer
07.03.2016 - Stroperige wet remt de verkoop van boerderijen
De verkoop van agrarische gebouwen en bedrijfswoningen komt nog moeilijk op gang. Obstakels zijn de langdurige procedures, moeizame financiering en de Wet plattelandswoningen.
Lees meer
04.03.2016 - Fosfaatrechten, eindelijk kan de handel beginnen
Na acht maanden weet de melkveehouderij eindelijk hoe de fosfaatrechten ingevuld gaan worden. Een ingrijpend, maar noodzakelijk compromis noemen de belangenbehartigers in de sector het. Natuur en Milieu is er minder blij mee.
Lees meer
04.03.2016 - Melkveestapel moet met 4 tot 8% krimpen
De melkveestapel wordt generiek gekort met 4 tot 8%, afhankelijk van de omgang van de veestapel op 1 juli 2017. De inkrimping van de melkveestapel moet per 1 januari 2018 plaatsvinden. Melkveehouders krijgen per 2017 fosfaatrechten, die verhandelbaar worden. De peildatum hierbij is 2 juli 2015.
Lees meer
04.03.2016 - De onrust onder melkveehouders groeit
De voortdurende onzekerheid over fosfaatrechten legt melkveehouders lam. Dat zeggen de LTO-voorzitters. Deze week overlegt staatssecretaris Van Dam opnieuw met de sectorpartijen over de fosfaatrechten.
Lees meer
04.03.2016 - Gemiddelde melkveebedrijf moet steuntje in de rug krijgen door fosfaatrechtenstelsel
Via het fosfaatrechtenstelsel moet volgens staatssecretaris Van Dam het 'gemiddelde' melkveebedrijf een steuntje in de rug krijgen.
Lees meer
03.03.2016 - Zo ziet het fosfaatrechtenstelsel er vanaf 2017 uit
Het fosfaatrechtenstelsel voor de Nederlandse melkveehouderij gaat per 1 januari 2017 in. Bij de handel in fosfaatrechten komt bij elke transactie 10 procent van de overgedragen rechten te vervallen. Het uiteindelijke afroompercentage - die op 1 juli 2017 wordt vastgesteld - komt op bedrijfsniveau gemiddeld op 4 tot maximaal 8 procent te liggen. Grondgebonden bedrijven worden zo veel als mogelijk ontzien.
Lees meer
02.03.2016 - Het aantal verkopen van agrarisch vastgoed stagneert
Het aantal verkopen van agrarisch vastgoed stagneert, ondanks de vraag. Vorig jaar zijn er minder melkvee-, akkerbouw- en varkensbedrijven verkocht dan in 2014. Dit blijkt uit de jaarcijfers 2015 van Makelaarsvereniging NVM, vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed.
Lees meer
01.03.2016 - Fosfaatrechten, waar blijven ze?
Wanneer komt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) met zijn voorstel voor fosfaatrechten in de melkveehouderij? Half februari was beloofd, maar dat lukte niet. Wat is er aan de hand?
Lees meer